Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » K-S 12b Utržený (pěchotní srub)

K-S 12b Utržený (pěchotní srub) [1633]



Srub s pozorovatelnou K – S 12b Utržený se nachází v dominantní poloze v nadmořské výšce 696 metrů na severním svahu vrcholu Veselka mezi městem Králíky a obcí Červený Potok. Přístup, který je dobře značen směrovými tabulkami, je pro pěší i motoristy stejný. Z Králík je třeba vyrazit směrem na osadu Dolní Hedeč, kde se asi po dvou kilometrech nachází asfaltová odbočka vlevo. Z ní je třeba v nejvyšším místě stoupání pokračovat pěšky přes louku kolem ohradníku.

Utržený, který je součástí tvrze Hůrka, ale není s ní propojen podzemní chodbou, je již několik let postupně rekonstruován. Největší raritou je zachovalý původní pancéřový pozorovací zvon, který sloužil potřebám tvrze Hůrka, Adam i Bouda. Byl a dosud odtud je výborný rozhled severním směrem k polským hranicím ( v době výstavby německým ), jenž umožňoval časné varování před případným útokem nepřítele. Vedle zvonu zmiňme i původní pancéřové dveře. Rozhled je odtud opravdu kouzelný, návštěva stojí za to.

Objekt byl vybetonován ve dnech 16. – 21. srpna 1937 jako třípatrový ve III. třídě odolnosti a byl celý vyjma zvonu zapuštěn pod okolní terén. Celková spotřeba betonu byla 1405 metrů krychlových. Původně byl vybaven jedním zvonem pěchotním a jedním dělostřeleckým pozorovacím, dvěma lehkými kulomety, radiostanicí, filtrovnou, záchodem s umývárnou, posádku mělo tvořit 18 mužů. Za okupace byl stejně jako další pevnosti poškozen zkouškami odolnosti, tehdy také zmizel pěchotní zvon.

Doba prohlídky je cca. 30-45 minut - dle zájmu návštěvníků, vstupné je dobrovolné. V objektu lze zdarma fotografovat a pořizovat videozáznamy. V objektu je nově instalován elektrický rozvod včetně osvětlení. Pro větší skupinu lze dle domluvy zpřístupnit objekt i mimo otvírací hodiny.

Prosíme návštěvníky, kteří přijedou automobilem od Hedeče, aby svoje vozidla zanechali před loukou na kraji polní cesty a nejezdili až přímo k bunkru, protože louka je soukromý pozemek a tímto se vyhneme konfliktům s majiteli pozemku.Děkujeme.

Pavel a Jiří Cukrovi


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)