Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mladeč (obec) [1577]



Obec Mladeč leží asi 6 km západně od Litovle na potoku Hradečce a ramenech Moravy v nadmořské výšce asi 240 m. Většina plochy katastru je situována do Středomoravské nivy s lužním lesem Doubravou, jihozápadní část na úpatí Třesína přísluší k Bouzovské vrchovině. Tato část katastru o rozloze asi 70 ha je od roku 1933 státní přírodní rezervací, jejíž nejatraktivnější částí jsou vedle botanických zvláštností a zajímavých vápencových skalních útvarů především světoznámé Mladečské jeskyně - významné paleontologické a archeologické naleziště kosterních pozůstatků pravěkého člověka. Severní a západní část katastru obce je od 15. listopadu 1990 součástí Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Součástí Mladče je od roku 1848 osada Nové Zámky, kde byla postavena klasicistní dvoupatrová budova Nových Zámků. S objektem zámku souvisí drobná empírová stavba Chrámu přátelství a empírový obelisk Komín v přírodním parku, který citlivě zapadá do okolní krajiny.

Sobáčov leží 4 km západně od Litovle na pravém břehu Mlýnského potoka v nadmořské výšce asi 235 m. V roce 1960 byl Sobáčov připojen jako místní část k Mladči.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mladeč (obec) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)