Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Litovel (město) [1576]



Historie:
Královské město Litovel založil v polovině 13. století český král Přemysl Otakar II. V jeho těsném sousedství stála již řadu let slovanská rybářská ves (dnešní tzv. Staré město), jejíž existenci umožňovala rozvětvená řeka Morava. 6 ramen protéká Litovlí dodnes a dodává městu osobitý ráz i romantické pojmenování Hanácké Benátky. Rybářský původ města připomíná také městský znak – kapr a štika v modrém poli.

Z královského města se po husitských válkách stalo na několik století poddanství. Litovel patřila postupně do majetku rodů Vlašimů, Boskoviců a Lichtenštejnů. Éra Boskoviců (16. století) byla pro město velmi významná, Litovel pod jejich vládou vzkvétala a úspěšně se rozvíjela. Naopak Lichtenštejnové, kteří Litovel vyženili na počátku 17. století, ve svém velkém majetku nevěnovali Litovli velkou pozornost a ta postupně ztrácela svůj význam.

K úpadku se přidala třicetiletá válka, která se městu nevyhnula a následné období velkých požárů a morových epidemií. Litovel se ocitla na prahu úplné zkázy, z níž se město jen pomalu zotavovalo.

Významný zlom ve vývoji města znamenala konstituce a zrušení poddanství v roce 1848. Litovel se stala okresním městem a rychle se zvyšoval počet českých obyvatel. Podnikaví čeští občané se zasloužili o vytvoření řady nových podniků a rozvoj města nejen na hospodářském poli. 20. století zahájila Litovel již zcela pod českou správou díky vítězství Čechů v obecních volbách.

Po světových válkách a období komunismu se vrátilo do Litovle kouzlo svobody. Vznikají nové podniky, obchody i restaurace, které znovu zhodnocují historické domy s klenutými síněmi a vracejí život léta opomíjené a zanedbávané historii Královského města Litovel.

 

Z více než 700letého vývoje města se zachovala v Litovli řada památek. Litovel se může pyšnit mimo jiné dvěma „nej“ – nejvyšší radniční věží na řece Moravě vysokou 72 metrů, jejíž ochoz je přístupný pro veřejnost, a nejstarším funkčním kamenným mostem na Moravě (který je zároveň 3. nejstarší v celé ČR po Karlově mostě v Praze a mostě v Písku). K vidění je však v Litovli mnohem více památek a krásných míst. Jmenujme např. zbytky městských hradeb, kapli sv. Jiří - po zmíněných hradbách nejstarší zachovanou stavební památku ve městě, morový sloup na náměstí, kostely sv. Marka a sv. Filipa a Jakuba, nádhernou novorenesanční budovu gymnázia zrcadlící se v hladině rybníka ve Smetanových sadech, švédskou desku připomínající vyplenění města švédskými vojsky, a další zajímavá místa. Také milovníci přírody si v Litovli přijdou na své. K městu neodmyslitelně patří litovelské parky, které vytváří jakýsi pomyslný půlkruh kolem historické části města. Nejznámější a největší park se jmenuje Smetanovy sady a je soustředěn kolem dvou krásných chovných rybníků. Po ničivém tornádu, které se Litovlí prohnalo v červnu 2004 a zpustošilo většinu vzrostlé zeleně, prošly všechny litovelské parky nákladnou rekonstrukcí za velké finanční pomoci Státního fondu životního prostředí České republiky.

Přírodě a přírodnímu bohatství ve městě jsou věnovány mimo jiné 2 naučné stezky – NS Kolem litovelských rybníků a NS Hvězda, 3. naučná stezka nazvaná Historická Litovel Vás provede památkami v centru města. Když mluvíme o přírodě, nemůžeme v souvislosti s Litovlí nezmínit Chráněnou krajinnou oblast Litovelské Pomoraví. Vzácné chráněné lužní lesy, které město obklopují, jsou oblíbeným cílem vycházek a vyjížděk pro cyklisty.

„Litovelský seznam“ firem, podniků, zařízení, úřadů, institucí a služeb poslouží potřebám občanů města i turistům. Potřebné informace získáte také v turistickém informačním centru, navštívit můžete muzeum, různé kulturní a sportovní akce, samozřejmostí jsou četné obchůdky, restaurace a zábavní podniky, knihovna, různé úřady a bankovní domy, zdravotnická zařízení či sportovní areály. Za zmínku rozhodně stojí také Litovelský pivovar, který si získal věhlas nejen v naší republice.

 

Turisticky přitažlivé je i širší okolí s krápníkovými jeskyněmi v Mladči a Javoříčku, s hrady Bouzov, Úsov, zámkem v Náměšti na Hané a řadou dalších zajímavostí. Pro návštěvu těchto turistických cílů je město Litovel přirozeným východiskem a představuje správní a spádové centrum pro 25 tisíc obyvatel správního regionu a Mikroregionu Litovelsko.

Litovel se orientuje na podporu cestovního ruchu zapojením do několika organizací, jako jsou Svaz měst a obcí, Sdružení obcí střední Moravy a Sdružení historických sídel, podporujících a mapujících rozvoj cestovního ruchu v jednotlivých regionech. Litovel se také pravidelně prezentuje na veletrhu cestovního ruchu RegionTour v Brně a příležitostně na dalších veletrzích ČR.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Litovel (město) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)