Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zlobice (vrchol) [15541]

Přírodní památka (PP)

  Rozsáhlá zalesněná vyvýšenina s mnoha loukami se nachází především na území obce Malhostovice. Nejvyšší bod dosahuje nadmořské výšky 393 metrů n. m. Leží asi 15 km severně od Brna směrem na Svitavy v blízkosti hlavní silnice č. 43 mezi městem Kuřim a obcí Malhostovice. Dominantou Zlobice je zdaleka viditelná bývalá vojenská pozorovací věž, sloužící nyní k dálkovému přenosu dat.    
  Do roku 2003 užívala tento prostor armáda. Poté, co se armáda prostoru vzdala, přešel areál do majetku obce Malhostovice. V současné době ho má v nájmu společnost Oveko a.s., která svojí činností, především pastvou ovcí a koz, napomáhá obnově krajiny a původnímu rázu lokality. Celoročně je zde v provozu i koliba, kde se dostane návštěvníkům dobrého jídla i pití a několikrát do měsíce se zde konají i společenské akce. 
   Tradice pastevectví na tomto území sahá do padesátých let dvacátého století, kdy se zde páslo stádo Stavropolských merinek šlechtitelského chovu Státního statku Brno, hospodářství Kuřim. Od roku 1975, po příchodu armády, původní sady a pastviny zarůstaly náletovými dřevinami. Zvrat nastal až v roce 2004, kdy prostor převzala obec Malhostovice, která se se svými partnery snaží obnovit vyhlášené a významné krajinné prvky v tomto areálu. 
  V přírodním areálu Zlobice se mohou návštěvníci seznámit se šetrným chovem ovcí a koz, navštívit občerstvení v Kolibě, využít nabídku ubytování nebo si koupit výrobky z chovu ovcí a koz.
  Na území areálu Zlobice jsou předmětem ochrany teplomilné doubravy s výskytem velmi vzácné flóry. Ze zvláště chráněných druhů rostlin zde vykvétá lýkovec vonný (kriticky ohrožený vždyzelený keřík s poléhavými větvemi a růžovými květy), střevičník pantoflíček, medovník velkokvětý, několik druhů orchidejových i jiné byliny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)