Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » vrchol » Žákova hora (vrchol)

Žákova hora (vrchol) [15346]



Žákova hora je známý zalesněný vrchol Žďárských vrchů s výškou 809 metrů nad mořem . Tvoří rozvodí Sázavy , její vody tečou do Severního moře a Svratky , její vody odtékají do Černého moře .Na jižním svahu se nachází stejnojmenná přírodní rezervace o výměře 38,1ha vyhlášená již v roce 1933 . Jedná se o ukázku jedlobukového pralesa v pramenné oblasti řeky Svratky s příměsí smrku a javoru klenu . Podél okraje rezervace prochází okružní naučná stezka Tisůvka - Žákova hora . Její začátek je v obci Cikháj u amfiteátru pro hromadná setkání . Délka stezky je 10 km a po trase je rozmístěno 12 informačních panelů s informacemi o přírodních zajímavostech a o historickém vývoji krajiny .

Koncem II. světové války to byla oblast působení partyzánské brigády " Mistr Jan Hus " a oddílu " Vpřed " . Těsně pod vrcholem je geodetický bod pro měření nadmořských výšek , přesného tvaru Země a pohybů zemské kůry .

Na jihovýchodním svahu Žákovy hora se nachází Stříbrná studánka , jejíž název připomíná pokusy o dolování stříbra pro žďárský klášter ve 13. století . Studánka je jedním z pramenů řeky Svratky a u ní byla 27. května 1970 vyhlášena tehdejším presidentem republiky Ludvíkem Svobodou Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy . Na paměť této událost byl v místě zasazen pamětní kámen . Je to místo tradičních jarních oslav " Otevírání studánek " . Kolem ní vede zelená turistická značka . Poblíž bylo hnutím Brontosaurus zřízeno v místě opuštěného lomu odpočívadlo .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)