Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Přehrada Rozkoš (přehrada) [1522]



nazývaná Východočeské moře, má rozlohu 800 hektarů a průměrnou hloubku 10 metrů. Zabraňuje povodním na řece Úpě, je zásobištěm vody pro zavlažování Polabí a ovlivňuje průtok Labe. Při silnici z České Skalice do Náchoda je autokempink Rozkoš s celoročním provozem a kapacitou 3 500 osob. Návštěvníci zde naleznou například letní kino, hotel, restauraci, stánky s rychlým občerstvením, minigolf, půjčovnu kol a sportovních potřeb, vodní tobogán, saunu a dětské hřiště. Přehrada je vyhledávaným místem rodinné rekreace, milovníků vodních sportů a rybářů.

Přehrada byla vystavěna jako boční intervenční nádrž napájená přivaděčem dlouhým 2,34 km z řeky Úpy pomocí vzdouvacího objektu jezu pro tento účel vybudovaného ve Zlíči v blízkosti Babiččina údolí. Přivaděč je dvojitého lichoběžníkového profilu ve dně a ve spodní části je opevněný betonem a při spádu 0,75 promile má max. kapacitu 150 m3.s-1. Přivaděč kříží tři silniční mosty a jeden most železniční. Nádrž samotná je rozdělená sypanou hrází, tzv. Rovenskou, 1,7 km dlouhou s 200 m betonovým přelivem na menší část asanační s rekreačním využitím (severní) a větší část účelovou s možností poklesu hladiny až 9 m (jižní). Tato střední hráz v případě naplnění ochranného prostoru může být plně zaplavena 160 cm pod úroveň max. kóty hladiny. Zhruba uprostřed Rovenské hráze se nachází vtoková věž přepouštěcího objektu s tabulovým uzávěrem na rouře JS 1500 mm. Tímto objektem lze přepouštět z menší části do jižní strany nádrže potřebné objemy vody. Střední hráz je až po přeliv na koruně opatřena vozovkou 4 m širokou. V jižní části vodního díla přehrazuje údolí hlavní sypaná hráz 412 m dlouhá se středním těsněním a injekční (revizní) štolou. Štola o světlosti 320/240 cm je založena 2 m pod povrchem pevných slínovců a sloužila k vysokotlaké injektáži spojovací clony. Odvádí prosáklou vodu. Do návodního líce hráze je předsazena vtoková věž s tabulovými uzávěry na dvou výpustných rourách, které ústí na vzdušní straně segmentovými uzávěry do Rozkošského potoka. Rozkošský potok odvádí v délce 3,49 km vodu do Metuje (max. 6 m3.s-1). Návodní líc hlavní hráze je opevněn betonovými tvárnicemi, vzdušní líc s pojezdní lavicí je zatravněn. Po koruně hráze vede asfaltová vozovka 6 m široká. Hlavní hráz nemá žádný bezpečnostní přeliv, tuto funkci supluje jez ve Zlíči, jehož výškové uspořádání zaručuje, že se nádrž nepřeplní. Napouštění nádrže a převádění povodní se děje pomocí vzdouvacího objektu jezu Zlíč při vtoku do přivaděče. Úpa je přehražena v šíři 20 m jezovým polem – dutou ocelovou klapkou výšky 3,15 m. Kóta max. vztyčené klapky je 282,95 m n.m. V pravém pilíři jezu je strojovna se zdvihacím mechanismem a v protilehlém levém pilíři rybochod, limnigraf a nouzový obtok. Z nadjezí po pravém břehu Úpy je v délce 1 km vedena inundační hrázka s komunikací.

Prvotní úvahy o výstavbě (1924) předpokládaly dílo s duplicitním přivaděčem (částečně tunelovým) z Metuje, vyrovnávací nádržkou pod hlavní hrází a celkově čtyřmi elektrárnami. Stavba byla zahájena v roce 1951, v roce 1952 byla zastavena, v roce 1964 opět zahájena a v roce 1972 se zkušebním napuštěním zahajuje VD provoz v popsané podobě. Generální projektant: Hydroprojekt Praha Dodavatel stavební části: Ingstav Brno, n.p. závod Hradec Králové Dodavatel technologické části: ČKD Blansko Stavba byla dokončena v roce 1972 nákladem 98,72 milionů Kčs.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)