Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » vrchol » Vysoký Kámen (vrchol)

Vysoký Kámen (vrchol) [15197]

Přírodní památka (PP)
    další pojmenování: Hoher Stein

Půl kilometru západě od obce Kámen, téměř na hranici s Německem, leží jeden z nejpozoruhodnějších skalních útvarů Krušných hor – Vysoký kámen, zdáli připomínající zříceninu hradu. V těsné blízkosti bizarních skalisek, která se vyvyšují nad okolní parovinu o 20 i více metrů a je z nich krásná panoramatická vyhlídka, stával před válkou oblíbený výletní hostinec. Dnes po něm již není ani památky, dochovala se pouze hluboká studna. I bez možnosti občerstvení však Vysoký kámen, chráněná přírodní památka se statutem Evropsky významné lokality, stojí za návštěvu. Severojižním směrem protažená, asi 300 m dlouhá skaliska jsou budována tmavošedými spodnoordovickými (zhruba 480 milionů let starými) drobovými kvarcity bohatými magnetitem, které jsou podstatně tvrdší než okolní fylity (krystalické břidlice), a vystupují tak z nich jako morfologicky výrazné skalní suky. Na hlavní vrchol Vysokého kamene s upravenou vyhlídkou chráněnou zábradlím se dá snadno dostat po kovových schodech. Při dobrém počasí je odtud vidět daleko do kraje: směrem na jih lze například dohlédnout na Dyleň v Českém lese, na západ na vrch Háj u Aše a na východ až na nejvyšší horu Krušných hor Klínovec.

Vysoký kámen je chráněnou památkou už od roku 1907 díky rozhodnutí kraslického okresního zastupitelstva, které zde odkoupilo téměř 6 hektarů lesa, aby zamezilo devastaci lokality v důsledku těžby kamene na štěrk v několika menších lůmcích. Vysoký kámen je nejen významnou geologickou, ale i botanickou lokalitou s mnoha druhy chráněných vyšších i nižších rostlin, zejména lišejníků. Severozápadně od vrcholu se na státní hranici s Německem dochoval historický hraniční kámen s vytesaným letopočtem 1544 a znakem českého lva ve směru do Čech a znakem zkřížených mečů ve směru do SRN. Do Německa se dnes lze z Vysokého kamene dostat po nové turistické stezce vedoucí do saského Erlbachu.

Překračování státní hranice je zde povoleno v době od 1. srpna do 30. září od 6 do 22 hodin a v době od 1. října do 31. prosince od 8 do 18 hodin, jinak je přechod kvůli ochraně ptactva uzavřen.  O Vysokém kameni se vyprávějí různé pověsti. Kdysi tu prý stál mohutný hrad, který však byl proklet a propadl se do země. Ve skále mají být také ukryty velké poklady, které hlídá Bílá paní a ke kterým je přístup pouze na Velký pátek. Své úkryty tady mají mít i trpaslíci, kteří pomáhají lidem. Nedaleko od Vysokého kamene směrem na jih je prý také v zemi tajemná propadlá vesnice mrtvých. Ze zemských hlubin se zde má někdy ozývat slabé vyzvánění zvonů a nářek mrtvých.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)