Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Boušínská lávka (most) [1511]



Podle dostupných podkladů nechal lávku postavit majitel náchodského panství Vilém August Schaumburg-Lippe v roce 1876 společně s hájovnou pro stolínské polesí. Z její další historie se dochoval plán na generální rekonstrukci, která se uskutečnila v roce 1932 na objednávku lesního velkostatku v Náchodě. Po roce 1945 byl proveden soupis majetku velkostatku a veškerý majetek týkající se lesního hospodářství byl převeden na Státní lesy Československé republiky. Vzhledem k tomu, že lávka neměla a nemá vlastní parcelní číslo, nedostala se na jejich list vlastnictví, ačkoliv pozemek s přístupovou cestou je dodnes v majetku Lesů ČR.

Po povodni 14. ledna 1948, kdy byla s největší pravděpodobností lávka stržena, byla již v roce 1948 nově postavena, což potvrzuje, starostka obce Slatina nad Úpou Marta Kolísková, která pochází z nedaleké osady Boušín. Od té doby byla lávka několikrát opravována Státními lesy ČSSR za pomoci žáků učiliště s.p. Elitex a členů místní organizace Českého rybářského svazu v Červeném Kostelci.

Současná stavba je most věšadlové konstrukce o celkové délce 19 metrů, postavený na kamenných pilířích vysokých 2,50 metru. Ze strany od hájovny je vstup na lávku řešen šikmým nájezdem dlouhým 10 metrů. Lávka je široká 1,60 metru a uložená na dvou trámech dlouhých 22 metrů. Podle revírníka Lesů ČR Vladimíra Kmocha nebylo jednoduché nalézt v okolních lesích dva kmeny, které by ještě ve výšce 20 metrů měly průměr 40 centimetrů. Jeden dopravili z Náchodce a druhý od Červené Hory. Objem každého kmenu je 4,5 m3, hmotnost kolem 4 tun. Kmeny jsou 130 let staré smrky. Věšadla mají výšku 2,5 metru. Most je v podélném směru stažen železnými táhly, která ukotvují věšadla. Vzhledem k stoleté vodě je současná lávka navýšením pilířů asi o padesát centimetrů zdvižena. Lávka byla slavnostně zpřístupněna 29. dubna 2000 a všem, kteří ji pomohli vybudovat, patří poděkování za to, co dnes obdivujeme. Jsou to zejména tehdejší ekolog MěÚ v Červeném Kostelci Radek Česenek, investor této stavební akce Lesy České republiky, s.p., jmenovitě Vladimír Kmoch a Jaroslav Váňa, dodavatel stavby, společnost Maratonstav Úpice, stavitel Luboš Vejr a Jana Semeráková, kteří dali k dispozici původní dokumentaci, kterou vypracoval Ing. Josef Pitřinec a která po malých úpravách byla použita k nynější přestavbě. Poděkování patří i zastupitelům města Červený Kostelec a obcím Slatina nad Úpou, Červená Hora a Havlovice nad Úpou, za finanční i materiálovou výpomoc. Velký podíl mají také členové MO Českého rybářského svazu z Červeného Kostelce, kteří se podíleli na likvidaci škod letošní povodně a dokončovacích pracích v okolí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)