Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Pardubice » hrad, zámek, tvrz » Kunětická Hora (zřícenina hradu)

Kunětická Hora (zřícenina hradu) [1482]

Národní kulturní památka (NKP)


Zříceniny hradu na dominantní kupě nedaleko Pardubic. Počátky hradu nejsou zcela jasné, založen zřejmě na přelomu 13. a 14. století, upravený počátkem 16. století Vilémem z Pernštejna, na osamělém vyvřelém kopci v polabské rovině. Je dokladem vrcholného vývoje středověkého hradu v českých zemích, s reprezentativní rezidencí majitele panství. V r. 1421 se Kunětické Hory zmocnil husitský hejtman Diviš Bořek z Miletínka a s použitím zříceniny si zde postavil své sídlo. Za Pernštejnů kolem r. 1500 byl hrad velkolepě přestavěn, zanedlouho však začal ztrácet význam. R. 1645 jej dobyla švédská vojska a r. 1681 se uvádí jako pustý, nadále udržována však byla kaple. Jádro hradu tvoří palác zhruba čtvercového půdorysu s válcovou věží na jihovýchodním nároží. K západní straně paláce se za příkopem připojuje předhradí s kaplí, hospodářskými budovami a věžovou branou na severozápadě. Přístupovou cestu ke hradu vedoucí po severním boku hory chránilo dalších pět bran. Mezi třetí a čtvrtou branou bývalo opevněné předhradí se studnou. Opevnění a část hradu na jihu i západu, bylo zničené v 19. století poškozena nedalekým kamenolomem a následné zabezpečovací a restaurační práce zkázu malebné zříceniny završily.

Hradní palác s věží (základní okruh) Hlavní prohlídková trasa zahrnuje celý hradní palác od sklepení až po vyhlídku ve věži. Archeologie, zbrojnice, parforsy, výstava o útrpném právu, hladomorna, Rytířský sál, celé patro věnované Pernštejnům, modely hradu, historické pohlednice či originální Veselá výstava o neveselém umění stavitelském, ironicky reflektující současnou výstavbu v okolí Kunětické hory. V severním křídle paláce sídlí největší drak, jaký kdy obýval české hrady a zámky. Prohlídky jsou samostatné a jejich uváděná délka pouze orientační - záleží skutečně jen a jen na vás, vašem zájmu a tempu, které při individuálním procházení paláce zvolíte. Kdo chce, může si navíc ve stanovené časy přijít poslechnout výklad o historii.

Kaple Kaple sv. Kateřiny Alexandrijské s původní sklípkovou klenbou byla vybudována Pernštejny na přelomu 15. a 16. století. V interiéru naleznete mj. barokní oltářní obraz zpodobňující svatou Kateřinu, patronku učenců, i s jejími atributy. Zajímavostí je mramorová deska v triumfálním oblouku připomínající návštěvu císaře Františka I. s rodinou v roce 1820, a odkryté nápisy na stěnách, pocházející většinou z konce 17. století - různé letopočty a usvědčující podpisy nezvaných hostů, začasté žoldáků, kteří se tehdy v okolí Kunětické hory potulovali. Ke kapli přiléhá barokní kaplička sv. Barbory z počátku 18. století. Z terasy u kaple si můžete vychutnat nádherný výhled na Pardubice, Chrudim a Železné hory.

Napříč Kunětickou horou Cenově zvýhodněná kombinace I. a II. prohlídkového okruhu. Hradní palác si procházíte samostatně, kaple sv. Kateřiny je přístupná s doprovodem průvodce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)