Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » vrchol » Vítkův kámen (vrchol)

Vítkův kámen (vrchol) [14816]



Hrad Vítkův Kámen (nebo také Vítkův Hrádek) byl vystavěn v polovině 13. stol. Vítkem z Krumlova. Sloužil pro správu a střežení zdejší oblasti. Stavba byla několikrát upravována a změnila několik majitelů. V 18. stol. již hrad nebyl obýván a stává se něj zřícenina.

Od druhé poloviny 19. stol. se začínají psát nové dějiny hradu, kdy si Schwarzenbergové ve Svatém Tomáši vystavěli lovecký zámeček, zbytky hradu byly zakonzervovány a začaly být užívány jako rozhledna. Po 2. sv válce až do roku 1989 byla věž hradu využívána jako vojenská pozorovatelna. V devadesátých letech 20. stol. však z hradu byla již jen rozpadající se ruina a areál byl uzavřen.

V roce 1998 dostalo stavbu do pronájmu Občanské sdružení Vítkův Hrádek, které si dalo za cíl o hrad pečovat. V roce 2005 byla do hradní věže vestavěna dřevěná vyhlídková konstrukce se dvěma přístupovými schodišti. Hrad je umístěn na vrcholu Vítkův kámen u obce Svatý Tomáš směrem na JZZ od městyse Frymburk. Místo se nachází v nadmořské výšce 1053 m n.m. Autem se dá dojet až do osady Svatý Tomáš, a to z obce Přední Výtoň nebo přívozem přes lipenské jezero z městyse Frymburk. Nejbližší železniční stanice je v Lipně nad Vltavou (žel. trať č. 195 Rybník - Lipno nad Vlatvou), odkud je to nejprve po modré TZT k rozcestníku "U překopané hráze" a poté po červené TZT cca. 19 km (možno i zkrátit po neznačených cestách). Nejbližší zastávka linkové autobusové dopravy je ve Svatém Tomáši, případně v Přední Výtoni.

Z vyhlídky je kruhový výhled. Lze spatřit směrem na S např. vrchol Kleti v Blanském lese s rozhlednou, Budějovickou kotlinu, Želnavskou vrchovinu s boletickým výcvikovým prostorem a nejblíže část lipenského jezera s městysem Frymburk. Na V se ukazuje pásmo Novohradských hor a směrem na J lze přehlédnout za dobré viditelnosti celé pásmo alpského masívu např. s Dachsteinem atd. Na Z jsou vidět některé vrcholy Šumavy jako je např. Smrčina, Boubín s rozhlednou atd.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)