Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » hrad, zámek, tvrz » Jemnice (hrad, zámek)

Jemnice (hrad, zámek) [1439]

Kulturní památka (KP)

S okrajem historického centra města Jemnice sousedí jako jeho nedílná součást areál zámku Jemnice, do jehož komplexu patří kromě samotné budovy bývalého sídla také několik dalších hospodářských a správních budov včetně rozlehlé zahrady i vysokou zdí obehnaný park s rybníky, který se táhne až ven z města na několik stran.

Původně stál v Jemnici v místě zámku středověký raně gotický hrad, který nechal ve stylu francouzských kastelů s okrouhlou věží vystavět již někdy ve 13. st. král Přemysl I. a v majetku králů zůstal až do r. 153o, kdy jej získali páni z Lomnice, aby započali s jeho přestavbou v renesanční dvoupatrový zámek tvořený čtyřmi křídly kolem pravoúhlého dvora. V dalším toku času se majitelé zámku Jemnice často střídali a tak zde kromě rodu Zahrádeckých ze Zahrádek sídlili i Jankovští z Vlašimi nebo šlechtický rod Daunů, jehož člen hrabě Maxmilián Daun, dal jemnický zámek v 2. pol. 18. st. znovu přestavět a postaral se i o podobu zámeckého parku a přilehlých zahrad tak, že areál získal z tehdejší renesanční podoby tvar ryze barokní. Mezi další majitele panství patřil známý diplomat hrabě Josef Filip Stadion, který jej koupil r. 1815 a za nímž do Jemnice často zajížděl rakouský romantický básník a dramatik Franz Grillparzer.

Posledními soukromými majiteli areálu zámku v Jemnici se stali Pallaviciniové, kteří jej vlastnili bezmála celé jedno století až do znárodnění v r. 1945 a pak se do jeho zdí na dlouhých několik desítek let nastěhovala armáda s jednotkou pohraniční stráže. Po barbarské devastaci historicky cenného odkazu předků s tichým souhlasem vojska se v novodobé demokracii pokoušeli areálu zámku Jemnice neúspěšně zmocnit rozličné podnikatelské skupiny nebo organizace a tak byl na přelomu 2. a 3. tisíciletí v majetku města veden jako prázdný a opuštěný objekt. Až od r. 2o12 historickému areálu zámku Jemnice svítá na lepší časy, neboť byl celý areál symbolicky převeden do nájmu Cyriaků. Mezinárodní nevládní organizace Řádu Křižovníků s červeným srdcem chce zmrtvýchvstáním historického areálu zámku Jemnice dát vzniku Evropského vojenského lázeňského a rehabilitačního centra Air maršála RAF a armádního generála Karla Janouška a s tímto ideovým záměrem postupuje pomalu, ale jistě s vytyčenému cíli.

Dnes je areál zámku Jemnice rozsáhlým komplexem se zahradou, parkem, rybníky i několika budovami, z nichž do jasného popředí vystupuje samotná stavba čtyřkřídlého dvoupatrového bývalého šlechtického sídla s průčelím obráceným na východ, jehož vrchol uzavírá trojúhelníkový štít.

Zámek Jemnice reprezentující nepříliš obvyklé druhé rokoko je sice v současnosti v dlouhodobé rekonstrukci, přesto je částečně otevřen a zpřístupňován široké veřejnosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)