Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » pramen, studánka, vodopád » Holubí studánka - Vísky u Jevícka (pramen)

Holubí studánka - Vísky u Jevícka (pramen) [1390]



Pod vrcholem Hušák je tak zvaná holubí studánka s kapličkou a odpočívadlem.Voda zde vyvěrá pod kapličkou a traduje se,že její pravidelné pití je tedy léčivé!!.

Podle pověsti chorníckého domkaře Antonína stíhlo kruté neštěstí. Pozbyl vlády v rukou a jen stěží chodil. Na uzdravení nebylo naděje, hrozila bída, hrozil hlad. Jednou se mu zdál zvláštní sen. Uviděl nadpozemsky krásnou paní.  Vznášela se nad vrcholy jedlí a tiše říkala: „Dej se vést bílou holubicí, přijdeš do lesa k prameni, který ti vrátí, čeho postrádáš …když se krásný sen vzdálil, chalupník se probudil. Slunce již bylo povýš, ale žena bylaještě ve světnici. Pomáhala mu při oblékání, a tu jí vypravoval o svém snu. „Jak?“  zvolala překvapeně, „bílá holubice? Před chvílí jsem ji viděla na jabloni!“  Antonínovu duši zalilo blaženství naděje. Vyšel na zápraží a opravdu, uviděl holubici.  Pozdravovala na jabloni ranní slunce, točila se v něm a klaněla, ale brzy popolétla o několik zahrad. Antonín, podporován ženou, šel za ní. sebral všechnu svou sílu a nevnímal nic než bílého ptáka vznášejícího se co chvíli nad zahradami, poli a lesem. Holubice přivedla Antonína k prameni na Hušáku. Byl hrozně unaven, ale neodpočíval.  Jal se omýt v chladné vodě. Ponořil do ní své zvadlé ruce a div divoucí naplnil je život. Pmyl své nohy  a poznal že by došel na kraj světa.  Omyl svou hlavu i prsa  a pocítil sílu, že by mohl lámat železo. I poklekl, políbil zemi a po dlouhé době si zase zazpíval. Po čase zde zbudoval třebovský kníže zděnou kapličku. Do studánky v kamenné podlaze pryští neustále silný pramen. 

zdroj: http://majovyhonzik.wordpress.com/2010/10/24/vrch-husak-a-holubi-studanka

Ke studánce je možné dojít z Vísky u Jevícka po zelené turistické znacce, která vede pres vrchol Hušák (625 m.n.m.)(cca 4,5 km na Hušák, z Hušáku ke studánce ješte asi 0,5 km). 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)