Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Stavenice (obec) [1384]



Stavenice je nevelká vesnice východně od řeky Moravy s asi 40 domy, které zabírají plochu kolem silnice z Mohelnice do Úsova. Ač i přímo v obci lze narazit na několik drobných památek (dvoje boží muka, pískovcový kříž a kaple sv. Floriána z roku 1792), lákavější atrakce nabízí příroda v blízkém okolí Stavenic.

Po silnici je možné vydat se k asi 1 km vzdáleným mohelnickým jezerům, kde se dá rybařit. Na kole či pěšky pak lze vyrazit do krásných lesů Doubravy. Turistická trasa vedoucí přes Doubravu nabízí nepochybně více zajímavostí než rovinou se vinoucí silnice. Je vhodná k příjemným houbařským vycházkám i k poznání krásné a zachované přírody ChKO Litovelského Pomoraví, kam lesní komplex Doubrava spadá.

Výlet přes Doubravu je možné podniknout buďto směrem k úsovskému zámku a po cestě minout např. upravenou studánku a poutní kapli sv. Rocha, nebo se vydat směrem k moravičanským lužním lesům a jít cestou, u níž své mrtvé pohřbívali pod skupinou mohyl lidé z doby bronzové, či kde si vystavěli své opevněné hradiště staří Slované. Sportovně založení turisté se mohou Litovelským Pomoravím vydat po cyklostezce až do Olomouce.

Z historie

V místech, kde kdysi stávalo slovanské hradisko s valy z mladší doby hradištní a kde byly nalezeny mohyly lužické kultury z doby bronzové, vznikla již v předhistorickém období vesnice Stavenice. V polích na cestě z Mohelnice do Úsova stojí tato odjakživa čistě česká obec, která byla mostem mezi českým obyvatelstvem na jihu a českými obcemi na Zábřežsku a Šumpersku. Jméno vesnice snad pochází od vlastního slovanského jména Staven. V rovině u řeky Moravy, v nadmořské výšce 250 m, s katastrem kolem 700 hektarů, žije zde ve čtyřiceti domech asi 150 obyvatel. Jejich obživou bývalo vždy zemědělství, péče o rybníky, rybolov v Moravě, pronájem luk a těžby dřeva v nedaleké Doubravě. První historická písemná zmínka o vsi je z roku 1273, kdy tato náležela biskupské Mohelnici. Později patřila až do přelomového roku 1848 úsovskému panství. Její postavení však bylo poněkud zvláštní, protože podle rozhodnutí z roku 1519 náležel výnos obce úsovskému špitálu. Byla tedy Stavenice jakýmsi zdrojem financí na podporu, provoz a údržbu středověkého sociálního zařízení. Úřední češtinou to tehdy bylo řečeno takto: Jan z Vlašimi, podkomoří moravského markrabství vložil Stavenici k špitáli na polepšení živnosti a potřeb chudých. Poručníkem a vykonavatelem tohoto rozhodnutí byl úsovský fojt a jeho páni konšelé. Zajímavé je, že to už tehdy stavenickým ekonomicky myslelo a na základě tvrzení, že vlastně oficiálně slouží bohulibé činnosti, odmítali platit vrchnosti další daně. JZD vzniklo ve Stavenici poměrně pozdě - až roku 1957 a po třech letech se spojilo se zemědělským komplexem Úsovsko. Jednotřídní obecnou školu měla tato malá obec od roku 1911. Ta však byla počátkem devadesátých let i s hospodou uzavřena a její krásná fasáda byla necitlivým a neodborných zásahem zničena. Stavenice je obklopena turisticky atraktivními scenériemi. Lukami zde protéká řeka Morava, přímo v katastru obce je les Doubrava a na něj navazuje chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Stavenice (obec) Šumperk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)