Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Svojanov (hrad) [1377]




Hrad Svojanov stojí na ostrohu nad stejnojmenným městečkem v údolí Křetínského potoka. Hrad se nachází na Svitavsku v Pardubickém kraji. Hrad Svojanov je otevřen v dubnu a říjnu o víkendech a od května do září každý den kromě pondělí. Dochovalo se hradní jádro ve tvaru nepravidelného oválu s částečně zříceným palácem a věží s břitem, obklopené mohutnou místy téměř 5 metrů silnou hradbou, dále úpravami snížené vnější opevnění s půlkruhovými baštami, dům zbrojnošů a empírová budova. V jižní části parkánu je reminiscence středověké zahrady. V empírovém paláci je stálá expozice o historii hradu, je zde i stálá výstava figurální keramiky.

Hrad založil kolem roku 1265 Přemysl Otakar II. na ochranu nově zřícené cesty z Litomyšle do Brna. Hrad měl původně název Fürstenberk. V letech 1287 – 1290 byl vlastníkem hradu Záviš z Falkenštejna, potom až do husitských válek byl opět královským hradem. Pak ho získal Oldřich z Boskovic, jeho syn Ježek uskutečnil ve 2. polovině 15. století gotickou přestavbu hradu. Další úpravy pak proběhly v 16. století za Trčků. Po požáru v roce 1569 byl Svojanov renesančně upraven Žehušickými z Nestajova. Hrad utrpěl za třicetileté války i za pruských válek. Po roce 1800 zde byla soukenická dílna, objekt se však postupně rozpadal. Později zde byla dílna na zpracování tuhy. V roce 1842 hrad vyhořel, o rok později byl však obnoven a zčásti empírově upraven. V roce 1910 koupilo hrad město Polička a zahájilo jeho opravu. Po roce 1945 přešel hrad do majetku státu, dnes ho opět vlastní město Polička.

Pověst o založení hradu Svojanova

Kníže zbloudil kdysi na honě v hlubokých hvozdech, táhnoucích se podél českomoravských hranic. Když se schylovalo k večeru, ve strachu před dravou zvěří vylezl na strom. Tu však s výšky uviděl v lese světélko. Došel až k němu. Vycházelo z malého okna lesní chatrč, která patřila ptáčníkovi Janovi (snad Svojanovi). Kníže byl od Jana vlídně přijat a pohoštěn. Podle přání neznámého vyvedl jej Jan z hlubokých lesů. Užasl, když poznal podle hojné družiny, že jeho host je kníže; avšak jeho leknutí přerostla radost, když byl knížetem pasován na rytíře a okolí kolem jeho obydlí mu bylo dáno v léno. Nový rytíř si potom vystavěl pevný hrad, kterým nazval podle svého jména Svojanov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)