Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » hrad, zámek, tvrz » Hradiště a zřícenina hradu Dívčí Kámen - Mříč (zřícenina hradu)

Hradiště a zřícenina hradu Dívčí Kámen - Mříč (zřícenina hradu) [1306]

Kulturní památka (KP)

Zříceniny hradu na skalnatém vrchu nad Vltavou, blízko Holubova. Založen pány z Rožmberka r. 1349 na místě hradiště z doby okolo r. 1400 př. Kr., v jejich držení zůstal po celou dobu své existence. R. 1394 zde byl vězněn král Václav IV., r. 1506 hrad dobrovolně opuštěn a jako pustý se připomíná r. 1541. Značná část obou paláců se dochovala v plné výši tří pater. Jádro poskytovalo na svoji dobu velice luxusní bydlení, na úkor obranyschopnosti, kterou zlepšovalo mohutné vnější opevnění. Podle pověsti mají být v hradních sklepeních ukryty poklady, které hlídá kýchající král trpaslíků s šedivou bradou. Na jaře vylézá ven a bohatě se odmění tomu, kdo jej pozdraví.

Výšinné sídliště bylo situováno na trojúhelníkovité ostrožně obtékané na Z, J a V straně Kremžským potokem a na S straně řekou Vltavou. Skalnatá ostrožna v nadmořské výšce 470 m je ze tří stran obklopena příkrými srázy, na SZ straně přechází v úzkou šíji, která je zakončena skalní stěnou, nad níž terén stoupá k bezejmennému návrší (541 m n. m.). Celé temeno ostrožny zabírá zřícenina středověkého hradu, při jehož stavbě byl její povrch snížen až o několik metrů, čímž byl zničen celý vnitřní areál hradiště. Zabíralo-li celé temeno ostrožny, pak mělo oválný tvar o délce asi 150 m a šířce 80 m. Na J předpolí hradu se rozkládal dnes již zaniklý latrán. Zbývající svahy ostrožny jsou porostlé smíšeným lesem a křovinami. Vnitřní plocha hradiště a jeho opevnění bylo zničeno patrně již ve středověku. Archeologické situace z doby bronzové zůstaly zachovány především na S svahu nad řekou. Výšinné sídliště na Dívčím Kameni, které je situováno ve strategické poloze na ostrožně nad soutokem dvou vodních toků, je významnou archeologickou lokalitou z přelomu starší a střední doby bronzové. Přestože jeho centrální část zanikla při stavbě středověkého hradu, v okrajových částech a zejména na svazích ostrožny zůstaly zachovány cenné archeologické situace. Během archeologického výzkumu v letech 1962 – 1971 byl získán rozsáhlý soubor nálezů, který představuje základní korpus pro poznání hmotné kultury závěru starší doby bronzové v jižních Čechách. Další nálezy dokládají osídlení lokality též v mladší době bronzové a době laténské.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)