Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Železný Brod (město) [1268]



Železný Brod leží v Severních Čechách, severovýchodním směrem od města Turnov. Město se rozkládá v údolí tvořeném řekou Jizerou a u severního okraje chráněné krajinné oblasti Český ráj. Od okrajových částí města se zvedají zalesněné stráně okolních kopců. Západním směrem od města je u osady Vršek vybudovaná sjezdová trať s vlekem. Město a jeho okolí je protkáno řadou cyklistických tras, po kterých se vydáme do oblasti Českého ráje a nebo severním směrem do Jizerských hor. Město je výchozím bodem celé řady značených turistických tras. Severním směrem z města je vyznačen okruh údolím potoka Žernovníka. Západním směrem z města se vydáme ke zřícenině hradu Vranov-Pantheon a dále můžeme pokračovat ke zřícenině hradu Frýdštejn. Vydáme-li se jihozápadním směrem z města célem naší cesty bude vrchol kopce Sokol ( 562 m.n.m.), z jehož vrcholku je pěkná vyhlídka na tak zvané Suché skály. Východním směrem půjdeme proti toku řeky Jizery k soutoku Jizery a Kamenice a dále severovýchodním směrem k Bozkovské dolomitové jeskyni. Vydáme-li se z města jižním směrem můžeme dojít ke zřícenině hradu Rotštejn.

 

U brodu přes Jizeru byly již v 11. století dvě osady a to Brod a Brodec, které byly chráněny vybudovanou tvrzí. V pozdějších letech obě osady splynuly v jednu, která byla v roce 1501 povýšena na město. Od 14. století se probíhala v okolí města těžba a zpracování železné rudy a tak město získalo i svůj přídomek Železný Brod. Největší rozmach těžby rudy byl zaznamenán v 16. století, ale období třicetileté války znamenalo útlum těžby a rozvoj řemesel. Ve městě se rozvíjelo sklářství a později také textilní výroba. V roce 1920 byla ve města založena sklářsko-obchodní škola.

Náměstí dominuje novorenesanční budova radnice postavená v roce 1890. Nedaleko radnice je velmi zajímavý roubený dům zvaný Klemencovsko a pochází z roku 1792. Tento roubený dům zdobí lomenice a podloubí a je obestavěný budovou spořitelny. V Klemencovsku je instalována muzejní expozice., která nás seznámí jak s historií kraje tak i s historií sklářství. Další památky lidové architektury najdeme v městské části Trávníky, která byla prohlášena vesnickou památkovou rezervací. Na místním nevelkém náměstí jsou empírové kamenné domy nesoucí název Knopovsko a Jechovsko. Ve středu náměstí je šestiboká kašna pocházející z roku 1828 a vedle ní socha Immaculaty z 18. století. Na vyvýšenině nad městem byl postaven ve 14. století kostel svatého Jakuba. Kostel byl zničen požárem a v roce 1643 znovu postaven a v roce 1762 rozšířen. U bývalého hřbitova se dochovala barokní kostnice a dřevěná osmiboká zvonice pocházející z roku 1761. Ke kostelu bylo vybudováno schodiště, které zdobí sochy světců z druhé poloviny 18. století. Barokní budova fary byla postavena v roce 1723. Na kopci zvaném Na poušti byl postaven v roce 1769 kostelík svatého Jana Křtitele s hrobkou rodu Desfoursů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Železný Brod (město) Jablonec nad Nisou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)