Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » město, městys » Vysoké nad Jizerou (město)

Vysoké nad Jizerou (město) [1263]



Vysoké nad Jizerou leží v Severních Čechách, východním směrem od města Jablonec nad Nisou. Městečko se rozkládá v podhůří Jizerských hor a Krkonoš. Městečko je vyhledávanou rekreační oblastí. Severním směrem nedaleko města jsou vybudovány čtyři sjezdové tratě s lyžařskými vleky. Od okrajových částí města se zvedají zalesněné stráně okolních kopců. Městem prochází cyklistická značené trasa, po které se jižním směrem vydáme do města Semily a jihozápadním směrem do Železného Brodu. Město je výchozím bodem několika značených turistických tras. Západním směrem z města se vydáme do obce Návarov, kde jsou pozůstatky stejnojmenné zříceniny hradu. Východním směrem z města může být cílem naší cesty zřícenina hradu Nístějka. Vydáme-li se severovýchodním směrem dojdeme do města Jablonec nad Jizerou. Severním směrem z města dojdeme na vrchol kopce Hvězda ( 958 m.n.m.) a poblíž vrcholku je postavena rozhledna Štěpánka.

 

První písemná zmínka o osadě je z roku 1344 až 1350. Již v roce 1376 začala v osadě pracovat sklářská huť. Osada byla součástí panství hradu Nístějky a od roku 1460 patřila k hradu Návarov. Značný rozkvět osady byl zaznamenán v 16. století, kdy panství bylo v držení rodu Smiřických. Po bitvě na Bílé hoře připadl majetek Albrechtovi z Valdštejna a po té se stal majitelem města plukovník Mikuláš Desfours. Tento nový pán v roce 1660 zbavil obyvatele města roboty. V roce 1690 bylo městečku navráceno hrdelní právo a rybník ve středu města sloužil k potrestání nepoctivých pekařů. V letech 1771 až 1772 bylo město sužováno hladomorem. V roce 1775 proběhlo ve městě a jeho okolí selské povstání. Po roce 1781 po zrušení nevolnictví se ve městečku rozvíjelo plátenictví. Od roku 1786 působí ve městě ochotnický divadelní spolek. V roce 1843 se městem prohnal ničivý požár, kterému podlehla řada domů. Ve městečku nebyla vybudovaná železnice a v důsledku toho sem nezavítal ani průmysl a obyvatelé se živili drobnými domácími pracemi. V roce 1903 byl ve městečku založen Český ski klub a začala výstavba lyžařského střediska Šachty. V roce 1951 byl dostavěn skokanský můstek, který v této době patřil k největším u nás. Jako připomínka starých lyžařských tradic se v okolí města každoročně pořádají tak zvané Závody postaru, což znamená lyžování v dobové výzbroji a výstroji.

Významnou městskou památkou je barokní kostel svaté Kateřiny z let 1725 až 1743. V místním muzeu je expozice věnovaná historii lyžování a pohyblivý Metelkův betlém. Náměstí obklopují domy postavené v 19. století. v přilehlých ulicích můžeme vidět také roubené chalupy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Vysoké nad Jizerou (město) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)