Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Liberec » kostel, kaple, synagoga » Bazilika minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy - Jablonné v Podještědí (kostel)

Bazilika minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy - Jablonné v Podještědí (kostel) [12450]




Monumentální kostel sv. Vavřice je dominantou městečka Jablonné v Podještědí a také přilehlého areálu kláštěra Dominikánců. Chrám byl postaven v letech 1699-1722 dle plánů Jana Lukase Hildebrandta. Ten použil dispozici s centrální kruhovou lodí zaklenutou kupolí. Kostel byl postaven jako jedna z prvních staveb u nás ve stylu tzv. dynamického baroka, který se v českých zemích později zasloužil o další významné stavby. Z interiérů kostela jmenujme alespoň cennou gotickou madonu (z poč. 16. stol.), dále pak kryptu s hrobem sv. Zdislavy a katakomby s mumiemi.

V roce 1699 dal František Antonín Berka, poslední mužský potomek slavného rodu, císařský rada, komoří,místodržící, nejvyšší maršálek a vyslanec v různých evropských dvorů kostel zbourat a nad hrobem dnes sv. Zdislavy postavit důstojný chrám. Projekt svěřil vynikajícímu vídeňskému architektu Janu Lukáši Hildebrandtovi. Fr. A. Berka se však dostavby chrámu nedočkal. Po jeho smrti po střídání majitelů panství až hraběnka Rosalie Kinská - rozená Berková, chrám dostavěla v hrubých rysech. R. 1729 byl chrám vysvěcen a o dva roky později do jeho krypty přeneseny ostatky sv.Zdislavy ( během stavby přebývaly od r.1702 v dominikánském kláštěře ).

Tato stavba patří k předním stavbám barokního stavitelství ve střední Evropě. Stavba chrámu byla poslední etapou barokní přestavby dominikánského kláštera. Při stavbě chrámu v půdorysu protáhlého kříže byla překročena městská hradba, tři podlaží katakomb, v nichž byli od 18. století pohřbívání dominikánští mniši, sahají až 39 m pod úroveň kostela.

Vnitřní prostory jsou tvořeny soustavou elipsoidů, nad středním z nich je 34 m vysoká kopule. Průčelí je zdobeno početnými sochami od J. F. Bienerta z roku 1711.

Bohatá vnitřní výzdoba umocňuje posvátnost místa, kam byla pohřbena sv. Zdislava. V kryptě je umístěno 24 na mědi malovaných obrázků s výjevy z legendy o jejím životě. Chrám byl v roce 1996 povýšen na baziliku minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy.

PROHLÍDKY KLÁŠTERA A BAZILIKY SV. VAŘINCE A SV. ZDISLAVY

Prohlídka zahrnuje: - dominikánský klášter - refektář a ambity (galerie Míly Doležalové a klášterní muzeum sakrálního umění) - bazilika minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy Prohlídky možné pouze s průvodcem!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)