Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » koupaliště, bazén, aquapark » Venkovní koupaliště - Litomyšl (koupaliště)

Venkovní koupaliště - Litomyšl (koupaliště) [12396]




Koupaliště se začalo budovat již v roce 1938, ale válka veškeré práce přerušila. Po válce zadali městští radní projektovou dokumentaci pražskému architektovi Pulpánovi. Koupaliště bylo s velkou slávou otevřeno 20. srpna 1948. Hotov byl pouze bazén. Dostavba šaten a veškeré terénní úpravy probíhaly ještě tři roky. V letech 1952 a 1956 se koupaliště stalo místem konání mistrovství republiky. Zařízení koupaliště však pomalu dosluhovalo. Proto bylo rozhodnuto o jeho rekonstrukci (celkem za 24 mil Kč). Rekonstrukce proběhla v roce 1995 a koupaliště dnes splňuje náročná kritéria estetická a především hygienická. Voda v novém bazénu je přihřívána (v květnu a září). Veřejnosti slouží 92metrový tobogán, do provozu byl uveden taté bezhotovostní platební styk - kartou se hradí poplatky za vstup, půjčování sportovních potřeb a sociální zařízení (sprcha s teplou vodou). Nové je i osvětlení v bazénech, na tobogánu a na stanovišti plavčíka.

Na koupališti najdete:

  • Padesátimetrový plavecký bazén se skokanskými můstky 1 m a 3 m a deset metrů dlouhou skluzavku. Rozměr tohoto bazénu je 50 x 30 m s hloubkou vody od 0,2 m do 3,5 metru.
  • Pětadvacetimetrový plavecký bazén s rozměry 25 x 10 m a s hloubkou 1,2 – 1,6 metru.
  • Dojezdový bazén pro 92 metrů dlouhý tobogán. Jízda na tobogánu je zdarma.
  • Voda v bazénech je přihřívána v solárních gumových běhounech. Podle intenzity slunečního svitu se pak teplota vody v bazénech pohybuje mezi 21°C až 25°C.
  • Vodní plocha všech bazénů činí 1 800 m2, objem vody je 2 300 m3.
  • K pasivnímu odpočinku a opalování lze využít upravené travnaté plochy či dřevěné opalovací paluby. V parkové části se nachází i stinné travnaté plochy.
  • K aktivnímu odpočinku si lze pronajmout hřiště pro plážový volejbal.
  • Občerstvit se můžete v místní restauraci nebo v rychlém občerstvení.

Dle kategorizace koupališť získalo litomyšlské koupaliště certifikát se čtyřmi hvězdičkami z pěti možných.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)