Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » vrchol » Galerie - soutěska u Jizery u Semil (soutěska)

Galerie - soutěska u Jizery u Semil (soutěska) [1234]



Galerie jak se nazývá přírodní park tvořený malebnou soutěskou na pravém břehu řeky Jizery. Oblast najdeme severozápadním směrem od města Semily. Z města do těchto míst vede značená turistická trasa. Pěkný výhled na soutěsku je z vyhlídky na Krkavčí skále, která se zvedá na druhém břehu nad řekou Jizerou. Ke Krkavčí skále vede ze Semil také značená turistická tras. K soutěsce se také můžeme vypravit z města Železný Brod a to po trase nesoucí název Riegrova stezka. V blízkosti Galerie prochází trasa značené cyklostezky, která vede ze Semil.


Při návštěvě soutěsky si můžeme připadat jako v oblasti Slovenského ráje. Na obou březích nad řekou se strmě zvedají rozeklané skalní stěny a pilíře, které dosahují výšky 40 metrů. Podle historických záznamů byla soutěska v 19. století široká pouze jeden metr a bylo ji možné pohodlně překročit. V úzké soutěsce se zachytávaly ledové kry a spadené kmeny, což vytvořilo hráz a okolí městu Semily hrozilo zatopení. Továrník Schmidt, který v Semilech budoval přádelnu nechal soutěsku pomocí výbušnin rozšířit a tak získala dnešní šířku 15 až 20 metrů. Nad původní hladinou řeky byla v roce 1909 vystavěna visutá železná galerie, která je zabudovaná přímo ve skále. V dnešní době je místo soutěsky zatopeno vodou. Nedaleko byl postaven jez od něhož byl vybudován přivaděč vody k nedaleké elektrárně ve Spálově. Voda v přivaděči v jednom úseku protéká tunelem, který má délku 1,3 kilometru. Elektrárna Spálov byla postavená v letech 1921 až 1926 nad soutokem Kamenice a Jizery.

V roce 1990 tu byla vyhlášena přírodní památka nesoucí název Galerie. S touto přírodní památkou sousedí přírodní rezervace Údolí Jizery a Bítouchova, která byla vyhlášena již v roce 1951. V této oblasti můžeme vidět spodnoprvohorní horniny vulkanického celku, který je složený ze zelených břidlic,bazaltů a rvolitů. Toto sloužení hornin je viditelné na Krkavčí skále, na které je vybudovaná vyhlídka a zvedá se na protějším břehu Jizery. Nedaleko této skály prochází zajímavá technická stavba železnice na trase Pardubice-Liberec. Železnice byla postavena v 19. století a na její trase byly vybudovány čtyři tunely ve skále.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)