Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kutná Hora » rozhledna » Rozhledna Vysoká - Kutná Hora (rozhledna)

Rozhledna Vysoká - Kutná Hora (rozhledna) [1224]



Věže sloužící mobilním operátorům k přenosu signálu najdeme v naší republice velké množství, jen část jich však slouží turistům k dalekým výhledům. Příkladem tohoto spojení je i věž nedaleko vrcholku kopce Vysoká (472 m) u obce Miskovice v okrese Kutná hora.      

Při pohledu do historie zjistíme, že na tomto místě stávala kaple svatého Jana Křtitele (lehla popelem po zásahu blesku 30. dubna 1816), dále pak v meziválečném období věž dřevěná a posléze betonová sloužící měřičským účelům (stojí dodnes, turistům je však nepřístupná). Nalezneme zde také zbytky kláštera paulánů postaveného hrabětem Šporkem. V nedávné době „ozdobil“ vrchol Vysoké štíhlý vysílací stožár. Od roku 2001 zde stojí turistická rozhledna.    

Záměr postavit zde rozhlednu byl odstartován v okamžiku, kdy zdejší radnice zakoupila pozemky na Vysoké a za symbolickou cenu je pronajala společnosti Český mobil s tím, že součástí plánovaného vysílače bude i rozhledna přístupná pro turisty. Třicet dva metrů vysoká stavba byla realizována dle projektu ing. Josefa Bárty z Českých Budějovic v létě roku 2001 (investorem se stala společnost Siemens, dodavatelem konstrukce jihočeská společnost KEB-EGE). Se zpřístupněním se počítalo 14. září téhož roku. Po odsunu kolaudace však na rozhlednu návštěvníci poprvé zavítali až 30. dubna 2002. Jen do konce roku ji navštívilo zhruba 4 tis. turistů.          

Návštěvníci si kromě krásného zážitku z pohledu do kraje mohou odnést i pamětní pohlednici, vydanou u příležitosti zpřístupnění vyhlídky, turistické známky, odznaky obcí regionu a další drobné suvenýry.      

V letech 2003 až 2010 provozovalo rozhlednu občanské sdružení Dítě a kůň (založeno v roce 1994), zaměřené především na rehabilitaci zdravotně handicapovaných dětí. Od roku 2011 převzal provoz rozhledny opět Obecní úřad Miskovice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)