Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » kostel, kaple, synagoga » Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce - Klatovy (kostel)

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce - Klatovy (kostel) [12129]



Roku 1636 se v Klatovech usadili jezuité, kteří se snažili převést protestantské obyvatelstvo na katolickou víru. Roku 1656 byly položeny základy jezuitského chrámu, staviteli byli Dominik Orsi a Carlo Lurago. Vstupní portály pak vznikly podle návrhu Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Kostel musel být opravován po několika požárech, dnešní podoba je z doby po r. 1810. Kostel je založen na latinském kříži s kopulí nad křížením lodí. Chrám je 49 metrů dlouhý a 28 metrů široký, výška hlavní lodi je 23,4 metru. Fresková výzdoba je z období kolem r. 1716, fasáda je členěna náznaky sloupů, jinak je vcelku jednoduchá s dělící římsou v polovině výšky lodi, portály jsou zdobeny sochami Josefa Platzera. Kostel vznikl k potřebám jezuitské koleje, která zanikla po zrušení řádu r. 1773 (později v ní byly kasárna, pivovar, dnes slouží ke školním účelům). Hlavní atrakcí v podzemí kostela jsou katakomby, do kterých byli pochováváni členové řádu i měšťané. Díky působení suchého klimatu v podzemí se řada nebožtíků samovolně mumifikovala. Nedávno katakomby prošly rekonstrukcí, která by měla zabezpečit setrvání daných podmínek pro uchování pozůstatků.

Na spáleništi 12 domů pod Černou věží byla v letech 1675 - 1679 a 1689 - 1717 postavena jezuitská kolej. Působil zde např. Bohuslav Balbín, který zde napsal slavné dílo 'Obrana jazyka slovanského' namířené proti odrodilcům a zrádcům českého národa. Po zrušení řádu v roce 1773 byla kolej přeměněna na kasárna. V současné době jsou v budově kanceláře městského úřadu a sídlí zde i městská knihovna.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)