Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Louny » rozhledna » Schillerova rozhledna v Kryrech (rozhledna)

Schillerova rozhledna v Kryrech (rozhledna) [1205]




Tuto překrásnou rozhlednu najdeme u obce Kryry na Podbořansku. Stojí v nadmořské výšce 382 m.n.m a byla postavená v letech 1905 - 1906 na místě bývalého hradu Kozihrady. O její výstavbu se zasloužil místní okrašlovací spolek, za podpory Kryrských rodáků žijcích ve Vídni. Návrh stavby vypracoval vídeňský architekt Alois Kaiser a podle dobových pramenů bylo na stavbu potřeba 9500 cihel 60 fůr písku a 15 fůr žulového kamene.To vše na Kostelní vrch kde rozhledna stojí dovezlo 298 Koňských potahů. Rozhledna byla otevřena 17. června 1906 a byla pojmenována na počest stého výročí německého básníka Friedricha Schilera, jehož památníkl měl být umítěn v přízemí rozhledny - Schillerwarte.

Věž měla původně tři vyhlídkové plošiny. První vyhlídkový ochoz byl dřevěný a obepínal stavbu ve výšce deseti metrů, ten však musel být pro zchátralý stav strhnut. Druhá, dnes jediná, přístupná plošina je ve výšce 22metrů, a poslední nepřístupná ve výšce 27m. V roce 2000 dokončil obecní úřad rekonstrukci vnitřních omítek, schodiště a přilehlého okolí. Rozhledna je v současné době přístupná veřejnosti o vybraných sobotách v jarních, letních a podzimních měsících. Když vystoupáte 5 kamenných a 122 dřevěných schodů otevře se vám nádherný pohled na Doupovské a Krušné hory a České středohoří.

Autem se dá k rozhledně zajet po polní cestě autem. V Kryrech z ulice Hlavní zabočíme do ulice Kostelní, která se změní v cestu vedoucí až k rozhledně. Nejbližší železniční stanice je přímo v Kryrech (žel. trať č. 160 Plzeň - Žatec). Od nádraží půjdeme ulicí Železniční vlevo do ulice 5. května a dále vpravo do ulice zahradní. Tam se napojíme na cestu přes louku, která pokračuje cestičkou do stráně. Ta nás dovede až k rozhledně. Trasa je dlouhá asi 1 km.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)