Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Rakovník » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Panoší Újezd (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Panoší Újezd (kostel) [12030]

Kulturní památka (KP)

Areál kostela, situovaný v severovýchodním okraji obce, leží na temeni výrazně zvýšené polohy, poukazující pravděpodobně i na jeho obranný charakter. Terén velmi strmě spadá na stranu otočenou ke vsi. Vlastní areál je tvořen kostelem a jeho ohradní, hřbitovní zdí s barokní branou, která je umístěná v západní části v prodloužení osy kostela. Součástí je i novodobý domek hrobníka východně od kostela a rovněž další vstup ze stejného směru. Přibližně proti tomuto vstupu je druhý západní vstup. Oba tyto vchody jsou již umístěny v jižní, rozšířené části hřbitova. Stráně návrší jsou porostlé stromy a křovinami.

Kostel v obci Panoší Újezd je zasvěcený památce “ Nanebevzetí Panny Marie” a již ve 14. století byl kostelem farním. Roku 1697 byla postavena nová sakristie a v roce 1718 vystaven nový kostel se zvonicí a ze starého kostela ponechána presbytéř. V chrámové věži visely dva malé zvony, které byly dne 1.2.1917 sejmuty a odevzdány k válečným účelům.

Také ve 2. světové válce byly z věží kostelů snímány zvony k použití na výrobu zbraní. Měly být roztaveny a potom zpracovány na hlavně děl. Také zdejší kostel byl ochuzen o velký zvon, který byl dne 4. června 1942 z věže sňat a odvezen mezi ostatní zvony na Maniny v Praze. V první polovině měsíce března roku 1946 byl velký zvon přivezen z Prahy a zavěšen na své původní místo ve věži zdejšího kostela.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)