Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Rakovník » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jakuba Většího - Oráčov (kostel)

Kostel sv. Jakuba Většího - Oráčov (kostel) [11846]



Kdy byl kostel založen není přesně známo, ale už ve 14.stol. je uváděn jako farní.    

Někdy v 16. století pronikl do Oráčova lutheranismus, protože zdejší kostel slouží evangelíkům až do roku 1635. Někdy v době Třicetiletých válek byla celá obec i s kostelem Švédy vypálena. Kostel však již roku 1665 zase stojí. 

V roce 1746 byl kostel úplně renovován a nově vyzdoben nákladem patrona hraběte Štěpána Oliviera z Wallisů na Kolešovicích do dnešní barokní podoby. 

Kostel sv. Jakuba je jednolodní s půlkruhově zakončeným presbytářem. V patře nad sakristií je oratoř. K severní straně presbytáře přiléhá hranolovitá věž zakončená cibulovou bání. V západním průčelí a na severní straně se nacházejí předsíňky. Fasáda kostela je členěna lizénovými rámci. V západním průčelí je vestavěn jednoduchý štít, který je po stranách ukončen barokními sochami.

Zařízení kostela je barokní. Bývaly v něm tři zvony: velký zasvěcený sv. Jakubu Většímu a sv. Vavřinci, střední zvon zasvěcený ke cti Panny Marie, sv. Ludmily a sv. Anny, malý ke cti sv. Prokopu.

Varhany postavil varhanář Guth z Čisté.

V současné době /r. 2008/ je kostel za podpory Ministerstva kultury, Středočeského kraje, Obce Oráčov a potomků předválečných německých obyvatel postupně renovován.

 

Bohoslužby se konají:

ČT  17:30 (1x za měsíc, 1. týden v měsíci, mše svatá)

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)