Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Česká Lípa » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Nový Bor (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Nový Bor (kostel) [11804]

Kulturní památka (KP)

Novo Borské Náměstí Míru zdobí chrám Nanebevzetí Panny Marie, který byl v letech 1786 - 1788 vystavěn do dnešní podoby stavitelem J.V. Koschem. Je to pozdně barokní stavba se 60 m vysokou věží. V kostele se nachází starobylý zvon z roku 1607 a slouží dodnes.

Hrabě Kinský zakoupil pro kostel varhany, které byly přenesené z pražského kostela sv. Karla Boromejského. Za zmínku stojí také socha Panny Marie, kterou nechal vytvořit hostinský a panský purkrabí Václav Grossmann u sochaře Františka Wernera, jako slib Matce Boží, za ušetření jeho vlastního majetku během slezské války ( 1740 - 1742).

Socha Immaculaty byla vysvěcena 5. srpna 1745 sloupským duchovní P. Jiřím Wollsteinem. Nejprve socha spočívala na kamenném podstavci z pískovcových kvádrů, prostovlasá, stojící na půlměsíci a zeměkouli. Je nejstarší chráněnou památkou ve městě a za dobu své existence změnila několikrát své stanoviště od původního umístění poblíž dveří až na dnešní místo za oltářní zdí chrámu. Naleznete tu také obraz Krista, který je kopií originálu z chrámu sv. Petra v Římě, pořízenou Václavem Mánesem. Skleněné lustry a barevné vitráže jsou vizitkou místních sklářů a výtvarníků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)