Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mladá Boleslav » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Mohelnice nad Jizerou (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Mohelnice nad Jizerou (kostel) [11793]



Farní kostel stojí uprostřed osady na obezděném hřbitově, datuje se do poslední čtvrtiny 12.století a byl zřejmě součástí zdejšího hradiště. Vystavěn byl v románském slohu, je orientovaný /kněžiště směřuje k východu/ a je typem podélného tribunového kostela. S tímto typem se hojně setkáváme po roce 1100 při dvorcích šlechty, je tedy pravděpodobné, že stavebníkem kostela byl vladyka, nebo jiný příslušník šlechtické vrstvy. V té době byl stavebník kostela i jeho vlastníkem a přijímal kněze takřka jako vlastního zaměstnance. Jeho nadřazené postavení nad poddanými symbolizuje i tribuna v západní části lodi, jež tehdejšímu šlechtici umožňovala účastnit se obřadu odděleně.

Kostel je vystavěn z pravidelného řádkového zdiva, jednotlivé řádky se liší ve své výšce. Působí těžce, až monumentálně. Každý kvádřík zdiva stavby byl přesně kamenicky opracován, materiálem byl v tomto případě hruboskalský pískovec. Na některých kvádřících můžeme spatřit kamenické značky /např. u věže/, nejčastěji měly za úkol označit umístění kvádříku ve stavbě, někdy ovšem byly samotnou vizitkou kamenické hutě.

Stavba je vytvořena třemi bloky: čtvercovou věží, pravoúhlou lodí s apsidou a sakristií. Je nutné podotknout, že kostel byl v roce 1787 rekonstruován arch.Josefem Mockerem , jež na něm v duchu puristické metody provedl řadu významných změn – byla upravena okna, vyměněn strop v lodi a především zbudována kamenná sakristie na severní straně lodi, (původně zde stávala sakristie roubená na kamenné podezdívce).

V podokapní části jižní strany lodi lze spatřit jednoduchou římsu s podřímsím, vytvořeným zubořezem a obloučkovým vlysem s ozdobnými konzolkami. Tento typ výzdoby je pro románské období charakteristický. Zde je navíc nutné ocenit konzolky obloučkového vlysu, jež jsou dokladem obrovské představivosti kameníků, obměňujících běžné geometrické či rostlinné motivy s desítkami hravých novotvarů. Římsa i podřímsí obíhá v horní části nejen loď, ale také věž a apsidu. Na severní straně lodě je vlys přerušen a místo jednoho z obloučků je zde vytesán půvabný dívčí obličej, podle pověsti hlava Turkyně. V dolní části je stavba členěna vyšším profilovaným soklem, jež opět obíhá všechny její části, až na novodobou sakristii.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)