Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » rozhledna » Olověný Vrch u Kraslic (rozhledna)

Olověný Vrch u Kraslic (rozhledna) [1177]


    další pojmenování: [alt] Bleiberg

V pohraniční vísce Bublava na Sokolovsku stojí téměř u samých hranic rozhledna na "Olověném vrchu" ( německy Bleiberg 802m.n.m.) Stavba rozhledny proběhla kvůli hospodářské krizi v roce 1933, a prvním návštěvníkům se otevřela netradičně 3. prosince. O její výstavbu se zasloužil spolek přátel přírody v Bublavě, kterému vypracoval projekt architekt Ernstberger. Prací se aktivně zúčastňovali sami členové spolku pod odborným dohledem stavitele Rölze z Rotavy. Od té doby se stal vrch vyhledávaným střediskem zimních sportů, ale turisté sem přicházejí v hojném počtu i v létě. Rozhledna je 16. metrů vysoká a vede na ni celkem 74 dřevěných schodů. Sestoupíme-li dolů, můžeme posedět v přijemné a stylové restauraci.

S nápadem vystavět na Olověném vrchu rozhlednu přišel Spolek přátel přírody v Bublavě, kterému vypracoval projekt karlovarský architekt Ernstberger. K realizaci stavby, na které se podíleli členové Spolku pod odborným dohledem stavitele Rölze z Rotavy, došlo až v roce 1933. Téhož roku, v rosinci, byla rozhledna s horskou chatou, otevřena veřejnosti. Během 2. sv. války sloužil objekt jako dětský domov, do roku 1961 jako vojenská radistická hláska, od roku 1961 byla ve správě RAJ Sokolov jako restaurace. V roce 2006 a 2007 byla rozhledna z důvodu rekonstrukčních prací uzavřena. Dne 26. července 2008 byla na rozhledně u příležitosti 75. výročí jejího vzniku odhalena pamětní deska se jmény těch, kteří se o Olověný vrch nejvíce zasloužili: vrchní učitel Rudolf Hess, hospodský Josef Kurz a učitelé Adolf Böhm a Gottfried Zimmer.

Z Bleibergu je krásný, ale poněkud omezený výhled na část Krušných hor a sousedící rouhledny  na Scheinbergu a Kielu.

K objektu se dá zajet autem. Cesta na vrchol vede z obce Bublava. Pokud budeme z obce vyjíždět směrem na Stříbrnou, na konci Bublavy zabočíme vpravo na asfaltovou cestu, která nás povede nejprve po louce a potom lesem až na Olověný vrch. Nejbližší železniční stanice se nachází v Kraslicích (žel. trať č. 145 Sokolov - Kraslice). Od nádraží půjdeme do středu Kraslic ulicemi a odtud vede modrá TZT až na vrchol Olověného vrchu. Cesta je dlouhá asi 5 km.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)