Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Teplice » rozhledna » Milešovka u Milešova (rozhledna)

Milešovka u Milešova (rozhledna) [1172]



O vznik vůbec první rozhledny na Milešovce se zasloužil Antonín Veber, - hostinský v Milešově, který si vyprosil povolení k prodeji občerstvení na vrcholku u tehdejší vrchnosti (někdy okolo roku 1825). To ovšem byla Milešovka ještě o 2 metry nižší než podle současného měření. Nejvyšší vrcholek Českého Středohoří má 837 m.n.m a je z něj jeden z nejhezčích českých výhledů. Toho si také všiml i hostinský Veber a a nechal zde postavit jednoduchou kamenou věž. Byla zde také chatrč s občerstvením a na vrcholek postupně vztyčeno několik upravených turistických cest.

V roce 1905 je na Milešovce otevřena nová horská observatoř, doplněná vyhlídkovou věží. Její podobu navrhl architekt Edmund Hoke. Meteorologická měření zde probíhají nepřetržitě právě od r. 1905 a řada záznamů patří k nejdelším a nejucelenějším v Č.R. Jen pro zajímavost: Nejvyšší rychlost větru byla naměřena také právě zde. 43m/s což odpovídá rychlosti okolo 158km/h.

Weber stavbu postupně rozšířil na dvě prostorné jídelny, několik chat, kapličku a malý obchod. Dokonce nad triangulačním bodem postavil 4 metry vysokou kamennou rozhlednu, kterou až do konce 19. stol. využívali nejen četní turisté, ale i zeměměřiči.

V roce 1905 objekty na Milešovce lehly popelem, ale ještě koncem téhož roku zde místní lesní správa restauraci obnovila. Ve stejném roce zahájila svůj provoz i meteorologická observatoř. Její výstavbu inicioval Teplický horský spolek, který v rámci soutěže vybral v roce 1903 projekt teplického stavitele Edmunda Hoka. Výsledkem byla kombinace meteorologické stanice s romantickou vyhlídkovou věží. Meteorologové začali se svými pozorováními 1. ledna 1905 a turisté mohli na nižší ochoz věže vystupovat až do druhé světové války.

Od druhé světové války byl přístup na věž pro veřejnost uzavřen.Pro potřeby turistů sloužila v té době pouze restaurace.Restauraci převzala od roku 1969 československá armáda a její provoz ukončila. V letech 1969 - 1997 byl vrchol, kromě objektu observatoře postupně devastován. 

V roce 1997 byla zahájena revitalizace vrcholu díky Obecně prospěšné společnosti Milešovka (založena 1996), která se mimo jiné zasloužila o přístup na nižší vyhlídkový ochoz (nastálo od 24. května 1998). Letos přibyla na vrcholu Milešovky nová panoramatická restaurace s krásnými výhledy, takže turista na vrcholu konečně nezhyne hladem a žízní.

Za pěkného počasí se návštěvníkům naskytne výhled na České středohoří, Krušné hory, Lužické a Jizerské hory, Český les, Šumavy a dokonce i Alpy. Orientaci usnadňují panoramatické tabule na ochozu věže.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)