Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-východ » rozhledna » Mandava u Velkých Popovic (rozhledna)

Mandava u Velkých Popovic (rozhledna) [1169]




Rozhledna Mandava je zároveň i památníkem, o jehož záměru postavit jej bylo rozhodnuto členy Okresního osvětového sboru v Jílovém roku 1929. Památník měl připomínat události z roku 1419, kdy se na tomto místě událo setkání stoupenců husitského hnutí pod vedením Václava Korandy. Návrhem památníku byl pověřen architekt Jansta. K otevření došlo dne 5. července 1931, tedy den před výročím upálení Mistra Jana Husa. Celý památník v poválečné době upadal, až roku 1998 byl občany obce Sulice opraven.

Stavba se nachází v místě zvaném Mandava asi 2 km SSV od obce Kamenice, ve výšce 482 m n.m. Místo leží na křižovatce silnic Kamenice - Jesenice a Velké Popovice - Jílové.

K blízkosti rozhledny se dá dojet autem. Zaparkovat je možné např. na autobusové zastávce, která je umístěna na komunikaci směrem na Velké Popovice. Vlakem se dá nejblíže dojet do železniční stanice Jílové u Prahy (žel. trať č. 210 Praha - Čerčany). Od nádraží vyjdeme po zelené TZT až do místa zvaného "Na Palouku", odtud půjdeme po žluté do místa zvaného "Na Lambujce" a pak dále po modré do Sulic. Ze Sulic půjdeme dále po silnici směrem na Velké Popovice, až dojdeme ke křižovatce, kde je rozhledna umístěna. Cesta je dlouhá asi 10 km.

Rozhledna nabízí velice omezený výhled pouze jedním směrem, a to k Praze. Výhledu na ostatní strany brání vzrostlé stromy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)