Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Petra a Pavla - Neumětely (kostel)

Kostel sv. Petra a Pavla - Neumětely (kostel) [11660]



V Neumětelích byl kostel vystavěn ve 14. století. Dnes památkově chráněný, farní kostel sv. Petra a Pavla, ohrazený kamennou hřbitovní zdí, je v jádře gotický, barokně byl přestavěn v polovině 18. století. Nejstarší částí stavby je na východní straně presbytář s úzkými gotickými okny po stranách hlavního oltáře. Původně byl sklenut paprsčitou žebrovou klenbou, žebra však byla osekána. U severní zdi je přistavěná sakristie. V jednolodním kostele, který byl vyzdoben v barokním stylu, se nacházejí varhany z roku 1887. Dnes je vnitřek kostela ve značně neutěšeném stavu po řadě krádeží v posledních letech. Co nebylo ukradeno, bylo poničeno.

Kostel se nachází uprostřed obce, na vyvýšenině se svahy k jihu a západu. V blízkém okolí kostela byly dříve hroby z dob pohanských, kryté velkými kameny. Dnešní hřbitov kolem kostela je ohrazen převážně kamennou zdí, zřejmě zbytek valu, který byl kolem návrší s kostelem až do roku 1825. Silnice vedoucí severně od hřbitova vede po zasypaném úvozu. Za západní zdí hřbitova je dodnes hluboká rokle, která je vidět přes zeď u pomníku Šemíka.
Z písemně doložené historie je zajímavá zmínka, že v roce 1384 přispěl také zdejší kostel částkou 30 grošů, na zamýšlenou cestu krále Václava do Říma, ke korunovaci. Při dláždění podlahy kostela v roce 1880 byl nalezen hrob, podle nápisu patřící rodu Mitroviců, krytý náhrobním kamenem, který je dnes umístěn před hrobkou kněze Šebánka.
Kostel v Neumětelích nemá věž, tak typickou pro tento druh staveb. V obecní kronice jsou zaznamenány pokusy o vylepšení vzhledu kostela, dodatečným vztyčením věže, z krovu střechy. V roce 1888 byla snesena věž na západní straně střechy, neboť byla „na spadnutí“. Hned v r. 1889 se stavěla věž na východní straně nad oltářem, ale i ta byla nakonec rozbourána v roce 1930. Na obou místech, na střeše byly věže nahrazeny kříži.
K poslední opravě krovu střechy a položení nové krytiny došlo v letech 1994 a 1995. Zabezpečena byla i statika odtrhávajícího se západního štítu budovy.

V září 2011 došlo po dlouhých letech k vyspravení padajících vnitřních omítek a celkovému vymalování místního kostela.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)