Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kaple Anděla Strážce - Volyně (kaple)

Kaple Anděla Strážce - Volyně (kaple) [11617]



 Jednu z památek, kterou můžete ve Volyni navštívit, je kaple Anděla Strážce, postavená v roce 1858 podle plánů místního rodáka Josefa Niklase a to na zalesněném vrchu Královice. 6. září roku 1858 byla pak kaple vysvěcena a vždy začátkem září, kolem svátku Anděla Strážce, se zde konala pouť. Procesí šlo nejčastěji od kostela Všech Svatých v centru Volyně až na toto místo. Zde se sloužila poutní mše.              

Nejstarší záznam o tomto místě je ale už z roku 1851, kdy zde stávala malá kaplička. Kaple zde ale stávala nejspíše již v 17. století. Oltář byl původně zdoben obrazem Anděla Strážce, po kterém kaple nese název a který byl malovaný na dřevě. Po pravé straně visel obraz Ukřižováni Páně a po levé Narození Páně. Obrazy byly malovány významným volyňským rodákem Maxmiliánem Boháčem starším v roce 1898. Kromě těchto obrazů obsahovala kaple mnoho další sakrálních předmětů, které byly však ukradeny a obrazy poničeny. Obraz pak byl nahrazen obrazem akademického malíře Matěje Kunzla a to do roku 1858, do novogotické přestavby kaple. Oba původní obrazy jsou nyní po restaurování uchovávány ve Volyňském muzeu.

Na přechodnou dobu byl do kaple, při obnovené andělské pouti v září roku 2008 umístěn moderní obraz Anděla Strážce od Barbory Režné z Volyně.  V kapli zůstala jen jedna lavice a kazatelna. V osmiboké střeše se nachází dva zvony z roku 1858. Třetí byl roku 1916 zabaven německými vojáky pro potřebu hutí a odvezen neznámo kam. Místními obyvateli se vrchu s kapličkou říká Andělíček a je z něj pěkný výhled na celé město a okolí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)