Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » rozhledna » Kratochvílova rozhledna - Roudnice nad Labem (rozhledna)

Kratochvílova rozhledna - Roudnice nad Labem (rozhledna) [1159]




S nápadem zbudovat na okraji parku betonovou věž, která by sloužila k výhledu, přišla Rolnická záložna Podřipská v roce 1934, Na návrh pražského architekta O. Štěpánka stavbu provedli stavitelé A. Hádl a F. Hájek. Rozhledna tehdy přišla na 200 tisíc korun a byla pojmenována po zakladateli záložny - Václavu Kratochvílovi, sedlákovi z nedaleké obce Lounky, který byl v 19. stol. významným představitelem podřipska a zájmy jeho obyvatel hájil v říšském i českém sněmu. Jeho osobnost připomíná velká plastika u vstupu.

Nakonec ještě dodejme, že rozhledna v Roudnici nad Labem byla donedávna označována za nejníže položenou rozhlednu v ČR. Stojí totiž v nadmořské výšce jen 222m n.m. V roce 2003 ji o tento primát připravilo otevření nové rozhledny v Hrubém Jeseníku u Nymburka, která se nachází ještě níže. Stojí v nadmořské výšce 205 metrů.

Výhled z rozhledny je částečně omezen okolními stromy, ale přesto je možné vidět zejména část Roudnice, ale také horu Říp, Milešovku a Lovoš v Českém středohoří, hrad Hazmburk, Bukovou horu s televizním vysílačem a za dobré viditelnosti i část Krušných hor.

Autem se dostat do blízkosti rozhledny. Když pojedeme z Purkyňova náměstí v Roudnici směrem na Mělník Kratochvílovou ulicí, zabočíme první odbočku za železničním nadjezdem vlevo do ulice Dr. Slavíka. Tam necháme auto a boční uličkou dojdeme až k rozhledně. Nejbližší železniční zastávka je Roudnice nad Labem město (žel. trať č. 096 Roudnice nad Labem - Zlonice). Ze zastávky se dostaneme do ulice Dr. Slavíka a odtud dále k rozhledně. Cesta je dlouhá asi 0,3 km. Cestu je možné zvolit i z centra města dle směrových tabulek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)