Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » kostel, kaple, synagoga » Kostel Panny Marie Bolestné - Hamry (kostel)

Kostel Panny Marie Bolestné - Hamry (kostel) [11588]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Kollerův kostel

Dominantou obce je kostel Bolestné Panny Marie, který vznikl přestavbou původní kaple z roku 1773. Obci se počátkem devadesátých let díky peněžním darům německých starousedlíků podařilo zrekonstruovat tento krásný kostel, který byl před pádem železné opony v podstatě na odpis.

Farní kostel Panny Marie Bolestné nesl také přezdívku Kollerův kostel. Jednak proto, že stojí na pozemcích Kollerova dvora, ale také proto, že tato stavba byla financována statkářem Kollerem.

Barokní kostel z r. 1773 původně kaple přestavěna na kostel. Sakristie přistavena r. 1789. Předsíň postavená v 19. století. Ve 2. polovině 19. století k východní stěně lodi přistavěná Olivetská kaple (dnes již zbořená). Opěrná zeď možná ještě z 18. století nebo pozdější.

Neznámo kdy zde byla postavena kaple. Tato v letech 1773-4 přestavěna na kostel. Zda je v dnešní stavbě dochované nějaké zdivo této kaple, nelze určit. Loď s presbytářem (včetně rizalitů kaplí náleží asi k jedné stavební etapě; k původním prvkům patří asi vnější portál do sakristie, severní vstup do lodi a snad všechna okna; soudobý nejspíše také štít lodi. Sakristie přistavěna v roce 1789. Předsíň byla postavena snad někdy v 19. století (štít, vstup a je umístěn okna původní). Ve 2. polovině 19. století měla být k východní stěně lodi přistavěná Olivetská kaple (dnes zbořená).

Kostel stojí při JV okraji nevelké osady na dominantním místě, uplatňuje se při pohledech téměř ze všech stran. Objekt založený na vodorovné ploše, vymezené z východu masivní opěrnou zdí. Terén se na východní straně od tarasní zdi poměrně strmě svažuje do údolí řeky Úhlavy. Po V a J straně kostela zatravněná plocha bývalého hřbitova, oddělená téměř po celém obvodě ohradní zdí (hřbitov včetně ohrazení bez památkové ochrany).

Jednolodní neorientovaná zděná stavba s podélnou lodí a trojbokým závěrem. Před presbytářem dvojice symetricky umístěných trojboce zakončených kaplí, mírně půdorysně vystupujících z hmoty kostela, na východní straně presbytáře přiléhá přízemní sakristie. Závěr kostela je orientován k jihu. Na severní straně vstup do objektu od bývalé fary představenou obdélnou předsíní. Střecha lodi a předsíně sedlová, nad závěrem a na sakristii zvalbená. Na hřebeni střechy nad vstupním průčelím čtyřboká dřevěná zvonička, krytá makovicí. Krytina eternitové šablony, boky zvoničky obloženy šindelem. Fasády člení odstupňovaný sokl a jednoduché pilastry, korunní římsa mírně profilovaná. Okna v lodi zaklenuta polokruhem, v okenních nikách jsou na vnitřní straně patrné rokokové rokaje. Jižní průčelí vrcholí segmentově zakončeným barokním štítem s bočními křídly, v ploše štítu kasulové okno. V závěru presbytáře i obou bočních kaplí oválné okénko. Interiér plochostropý, loď s presbytářem tvoří jeden prostor bez dělícího vítězného oblouku. Novodobá celodřevěná kruchta. Vaznicový krov se stojatými stolicemi a dvojitým věšadlem. V lucerně zavěšený jeden zvonek z roku 1993. 2/ tarasní zeď Tarasní zeď kolem kostela tvoří na severní a východní straně cca 2,5-3 m vyvýšenou terasu, na které je vlastní kostel. Zeď je vyzděna z lomového kamene, neomítaná, líc je po výšce mírně šikmý. Na koruně, zalícované s upraveným terénem, je vesměs travní drn, z líce vyčnívá jeden žulový chrlič.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)