Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Vavřince - Zdouň (kostel)

Kostel sv. Vavřince - Zdouň (kostel) [11573]

Kulturní památka (KP)

Při kostele bývala osada, která je poprvé doložena k roku 1257. Kostel se připomíná k roku 1314. Názory na dobu výstavby kostela se v literatuře rozcházejí. Někteří kladou kostel do 1. poloviny 13. století, jiní do 3. čtvrtiny stejného století a někteří až do doby kolem roku 1300. Podle nejnovějšího vyhodnocení (viz. článek z roku 1991) se jako nejpravděpodobnější pro vznik kostela jeví doba 70. až 80. let 13. století. Z této doby se zachovalo obvodové zdivo lodi a západní portál lodi (v ústupku ostění byly nejspíše původně sloupky, jak je známe z jiných portálů v okolí); hypoteticky sem patří západní štít lodi. Ten se v době svého vzniku uplatňoval v exteriéru, jak naznačují okénka pro přisvětlení podkroví. Loď byla plochostropá. Podobu presbytáře neznáme. Výstavba věže byla nejnověji položena do 2. čtvrti 14. století; v celé výšce vznikla zřejmě v jedné etapě; původní asi všechna okna a možná strop nad 1. patrem. Ze zrušeného západního vstupu v 1. patře se po nějakém můstku chodilo do předpokládaného panského sídla.

Někdy ve 2. polovině 14. století byl postavený nový presbytář s opěráky, žebrovou klenbou a dochovanými okny; nad nově provedeným vítězným obloukem vyzdvižený štít; možná předělána okna lodi (viz. dochované vrcholy hrotitých záklenků v půdě). V těsné návaznosti nejspíše postavena sakristie; soudobá klenba, štíty, dnes zrušený portál z presbytáře a úzká okna. Ke konci 14. století asi zaklenuto přízemí věže, osazený sedlový portál a zřízený nový jižní vstup do 1. patra (dnes zazděný). Pouze hypoteticky mohl být ve 2. polovině 14. století vztyčený krov lodi (podnětem mohl být požár, jehož stopy jsou v půdě patrné). Krov presbytáře lze rámcově zařadit do konce 15. nebo počátku 16. století (první 2 vazby od západu mohou být starší – odlišný systém značení, stopy po ohni). Ještě ve středověku nejspíše do krovu lodi vloženy pomocné stolice. Klenba lodi je datovaná nápisem do roku 1691. Nejpozději při jejím provedení musela být předělána i okna lodi. Ve stejné době nebo později realizovány úpravy sakristie; vložením nového mezistropu zřízena oratoř, prolomený nový portál mezi presbytářem a sakristií, vnější portál a spodní jižní okno. Do období baroka patří také kruchta a krov věže. Prkna užitá v podhledu stropu podkruchtí jsou některými historiky spojována se starším stropem lodi.

Větši oprava kostela v literatuře datována do roku 1858. Střecha lodi se opravovala v roce 1897 (?). Asi v 1. polovině 20. století provedena nová konstrukce zvonové stolice (možná jako kopie předchozí). V roce 1958 opravována střecha presbytáře. Někdy na konci 50. let asi vyměněny krytiny všech střech (vyjma valeb závěru presbytáře) a opraveny omítky. Stávající omítky fasád provedeny asi ve 2. polovině 80. let. V letech 2000-1 realizována tesařská oprava krovu lodi a presbytáře; nad valbami střechy presbytáře položeny nové prejzy. Ohradní zeď staršího hřbitova může být v jádru ještě pozdně gotická. Stavbu márnice lze položit nejpozději do 18. století, ale starší původ nelze vyloučit. Brána na starší hřbitov rámcově z 1. poloviny 19. století. K rozšíření hřbitova došlo asi v 1. polovině 20. století. V 80. letech 20. století opraveny omítky a stříšky na ohradní zdi staršího hřbitova a brána.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)