Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Filipa a Jakuba - Těchonice (kostel)

Kostel sv. Filipa a Jakuba - Těchonice (kostel) [11566]

Kulturní památka (KP)

Původně raně gotický kostel ze 14. století, jehož současný vzhled je výsledkem pozdně barokní zlidověle pojaté přestavby. Sakristie v přízemí věže, původně presbytář starší stavby, má dosud raně gotický charakter. Působivá dominanta obce.

První písemná zpráva o vsi pochází z roku 1331. Kostel se tu připomíná v roce 1360. K nejstarší stavební etapě lze zařadit bývalý presbytář (dnes sakristie) s žebrovou klenbou a úzkými okénky (JV a SV); stejné okénko doloženo ještě na severní straně (dnes zazděné a patrné v prostoru přístavku schodiště). Výstavbu lze položit rámcově do 1. třetiny 14. století. Společní s bývalým presbytářem asi také západní stěna (dnes východní zeď presbytáře) s někdejším vítězným obloukem (dnes zazděný). Středověké zdivo obsaženo i v podélných stěnách stávajícího presbytáře (tedy bývalá loď). Při opravě v roce 1991 bylo pod stávajícím jižním oknem odkryto původní okno s lomeným záklenkem. S gotického štítu nad bývalým vítězným obloukem zachována spodní část se zrušeným otvorem, který sloužil jako průchod mezi půdou lodi a presbytáře. Sanktuář s dvířky nejspíše ještě středověký, na dnešní místo asi přenesený při pozdějších úpravách. Podle výškového situování zachovných středověkých otvorů je zřejmé, že stavba byla poměrně nízká.

Zásadní přestavba realizována někdy ve 2. polovině 18. století. Od základů vystavěna nová loď (původní loď se stala presbytářem), nad bývalým presbytářem vztyčena věž a vedle přistavěno schodiště; soudobý zřejmě strop lodi a presbytáře, západní štít lodi, kruchta, vítězný oblouk, členění fasád a stěn interiérů, portály, zvonová stolice (?), stropy ve věži a okna. Původní vítězný oblouk byl zazděný s ponecháním vstupu. V souvislosti se stavbou věže bylo zdivo bývalého presbytáře zesíleno vnitřní i vnější přizdívkou. Dnešní krov lodi, presbytáře a věže snad z 1. poloviny 19. století. Z původního krovu věže zůstaly odřezané vazné trámy a pozednice. Krov nad schodišťovým přístavkem ze 2. poloviny 20. století. Někdy po roce 1985 opraveny krytiny, část omítek fasád a vnitřní omítky. V roce 1991 se opravovala jižní fasáda lodi a presbytáře a fasády věže. Ohradní zeď může být barokní, ale i mladší nebo dokonce starší.; brána z 18. či 19. století. Pilíře brány opraveny někdy po roce 2000.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)