Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » kostel, kaple, synagoga » Farní kostel sv. Petra a Pavla - Broumov (kostel)

Farní kostel sv. Petra a Pavla - Broumov (kostel) [11539]

Kulturní památka (KP)

Farní kostel sv. Petra a Pavla je poprvé připomínán v r. 1258, z kamene byl postaven ve 14. stol., v roce 1679 zahájena barokní přestavba kostela, v hrubé stavbě dokončená v roce 1680, nástavba věže nese datum 1682. Vnitřní zařízení bylo obnoveno po požáru v roce 1757. V hradební zdi proti hlavnímu vchodu jsou zasazeny náhrobní kameny ze 16. a 17. stol. ze zrušeného hřbitova.

Původně gotická stavba byla zásadně barokně přestavěná. Kostel je urbanistická a architektonická dominanta města, zejména v pohledech od jihu a západu. Trojlodní kostel Sv. Petra a Pavla. má rozměr 26 x 44 m. Presbytář je podlouhlý, pravooúhlý, v něm kaple Sv. Antonína Paduánského. Sakristie je šestiboká.

Kostel je postaven na prostranství mezi základní školou na severu, gymnasiem na jihu, historickou farou a původní hradební zdí na západě a řadou měšťanských domů na východě. Prostranství bylo ve středověku hřbitovem. Památkou na to zůstaly náhrobní kameny na hradební zdi při západní straně straně kostela. Hradební zeď je ze strany naproti vstupu do kostela vysoká 195 cm, vyzděná ze smíšeného zdiva opuky a neotesaných kamenů pískovce. nahoře ji kryjí otesané kameny pískovce. Zeď je v místě, kde je umístěno pět náhrobních kamenů o 1 m vyvýšená. Náhrobníky jsou poškozeny povětrností, zejména v horních částech. Písmo rovněž poškozené a skoro nečitelné, nejzachovalejší je na jižní zdi kostela. Má reliéfní písmo a vročení 1657 se jménem Constantinus Praetorius Burger - zemřelý v 74 letech. V interiéru kostela, v západní zdi, jsou umístěny ještě dva náhrobní kameny, reliéfní desky. Při jižním průčelí kostela je osazen kamenný kříž. Areál tvoří: 1 - kostel sv. Petra a Pavla 2 - kříž

V roce 2007 se započala oprava plochy kolem kostela a drenáž kolem stavby kostela.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)