Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Anny - Lhota u Svaté Anny (kostel)

Kostel sv. Anny - Lhota u Svaté Anny (kostel) [11512]

Kulturní památka (KP)

Poutní areál sv. Anny je situován SV směrem od obce Kraselov, u silnice z Kraselova do Lhoty u sv. Anny. Areál se nachází na vyvýšenině, ke které vede cesta lemovaná stromy. Uzavřený areál tvoří kostel se sakristií, kaplí a oratoří a bytem kaplana, ambity kolem kostela, v jejichž rozích stojí tři věžice s cibulovými báněmi a ve čtvrté zvonice, zakončená obdobně, cibulovou bání.

Roku 1682 Jan Ignác Chanovský-Dlouhoweský nechal postavit kostel sv.Anny na vršku zvaném „Chloumek“. Později byly přistavěny ke kostelu dvě kaple a za Jana Felixe Chanovského roku 1720 byly postaveny kolem kostela ambity. Jan Ignác Chanovský sám kostel vysvětil a na hlavním oltáři vystavil sochu sv.Anny. Jan Ignác nechal při kostele zřídit byt pro kaplana.

Poutní areál vznikl údajně u pramene a z důvodu uctívání pozdně gotické sochy svaté Anny z roku 1520. Areál byl vystaven roku 1682. Pramen byl v 18. století použit ke zřízení malých lázniček, jejichž existence však nepřesáhla dobu několika desetiletí. Ty nechal vystavět Jan Josef Chanovský v roce 1761. Z blízkého pramene nechal vodu prozkoumat u pražského lékárníka Hellyho, která měla léčivé účinky.Po roce 1945 ustaly postupně i poutě a areál je dnes po většinu roku uzavřen. Pouze o prázdninových sobotách se zde od 15.00 slouží pravidelné bohoslužby.

 V roce 1761 nechal také vysázet od kostela až k lázním lipovou alej. V roce 1967 se tam nacházela lípa v objemu 580 cm a v průměru 184 cm. Stáří lípy bylo odhadnuto na 400 let.

Po roce 1945 ustaly postupně i poutě a areál je dnes po většinu roku uzavřen. Pouze o prázdninových sobotách se zde od 15.00 slouží pravidelné bohoslužby.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)