Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Petra a Pavla - Rosovice (kostel)

Kostel sv. Petra a Pavla - Rosovice (kostel) [11477]



Rosovický kostel byl postaven na místě, kde dříve stávala malá kaplička. Nadaci na jeho stavbu (respektive na stavbu kaple, jak byl kostel původně nazýván) založil zdejší rodák Josef Žáček. Před svou smrtí v roce 1890 odkázal ve své poslední vůli na tento účel 13 000 zlatých.

Peníze na stavbu byly přičiněním Františka Žáčka, tehdejšího starosty, a Martina Olivy, toho času faráře v Pičíně, v roce 1913 vyzvednuty a použity ke svému účelu. O posvícení havelském téhož roku byla kaple vysvěcena a zasvěcena sv. Petru a Pavlu.

Kostel měl nejprve jeden zvon, druhý byl zavěšen až o 14 roků později.

V kostele býval nízký oltář a nad ním velký obraz patronů sv. Petra a Pavla. Kolem roku 1940 byl oltář nahrazen jiným, honosnějším. V jeho třech výklencích byly tři sochy: uprostřed soška Božského srdce Páně a po jeho obou stranách sochy sv. Petra a Pavla.

Bývala zde dřevěná kazatelna a vpředu oddělovala dřevěná mřížka chrámovou loď od presbytáře. Lavice zaplňovaly jen asi dvě třetiny chrámové lodi. U mřížky před lavicemi stávaly při bohoslužbě děti (a bývalo jich hodně), aby byly blízko oltáře. V lavicích sedávali jen starší lidé, ostatní věřící vyplňovali prostor mezi lavicemi a za nimi. Do roku 1936, kdy byl postaven katolický dům, zde bohoslužby nebývaly pravidelně.

V kostele se dlouho svítilo jen svíčkami, v obci nebyla zavedena elektřina. Až po druhé světové válce v roce 1946 se začalo s elektrifikací obce, která byla ukončena v roce 1947, a tak se i kostele rozsvítily žárovky.

Za 2. světové války byly z kostelů odebírány zvony pro válečné účely a přestaveny na zbraně. Tomu neunikly ani rosovické zvony. Začátkem 40. let minulého století byly sňaty z věže a odvezeny.

Po válce pak byly podle původní dokumentace zhotoveny nové zvony, které jsou shodné s těmi dřívějšími. Posvěceny byly 4. května 1947. Slavnost začala průvodem, který se zastavil u kostela, kde byly připraveny tři zvony: Petr (největší - 98 kg), Pavel (střední, tzv. umíráček - 58 kg) a Václav (nejmenší - 23 kg), patřící do Holšin. Poté byly zvony vysvěceny a zavěšeny.

V roce 1950 byly do našeho kostela přivezeny lavice z obořišťského kláštera, který byl v té době zrušen. Bylo jich víc než těch původních, a tak vyplňují téměř celý prostor po obou stranách chrámové lodi.

V roce 1978 byla opravena věž a položena nová plechová krytina. Poté následovaly i vnitřní opravy a úpravy kostela: zrušena kazatelna, dřevěná mřížka, zvýšena podlaha v presbytáři, zúžen hlavní oltář. Oltář byl nahrazen obětním stolkem, u něhož kněz slouží českou mši čelem k věřícím (dříve bývala latinská a kněz stál čelem k oltáři, zády k věřícím).

Pak byl kostel vymalován a následovaly vnější opravy. Kostel dostal novou omítku, ale zde se stala chyba. Nad přístavkem (ten byl otevřený a bývalo v něm klekátko a nad ním kříž), bývala v omítce vyryta pamětní deska s údaji o této stavbě. Při obnově omítky naneštěstí deska zmizela. Nápis na ní zněl: "Tuto kapli vystavěli v roce 1913 z nadání v roce 1890 založeného panem Josefem Žáčkem dle plánů architekta Klenky z Vlastimilu stavitelé bratři Kavalírové z Prahy."

Další úpravy kostela byly provedeny v roce 1988-89. Byl zazděn přístavek u kostela a z něj probourány dveře do chodby kostela - zde vznikla zpovědnice. Do té doby bývala uvnitř chrámu zpovědnice dřevěná. Dále pak byl zvenku obnoven vchod do sakristie. Oba oltáře, hlavní i vedlejší, byly vyčištěny, nakonzervovány proti červotoči a nově nabarveny. Byl dodán nový obětní stůl, ambon, pod lavicemi nová podlaha a znovu zvýšena podlaha v presbytáři. Změna nastala i na oltáři. Soška Božského srdce Páně ze středního výklenku byla vyměněna za ukřižovaného Ježíše Krista.

V dalších letech se kostel začal vytápět akumulačními kamny, zvony byly převedeny na elektrické zvonění a instalováno poplašné zařízení. Avšak i přes toto opatření byly v r. 2000 z kostela ukradeny dvě sošky, a to sv. Anna s dítětem Marií a soška Božského srdce Páně.

A protože kostel potřebuje opět po létech částečnou opravu navrhl náš pan farář Stanislaw Góra, že bychom ji mohli uskutečnit k 90. výročí stavby kostela (2003). Chceme proto uspořádat sbírku v obci. Snad se nám povede tento plán dovést ke zdárnému konci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)