Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské - Želetava (kostel)

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské - Želetava (kostel) [11362]

Kulturní památka (KP)

Situování kaple je v dolní části hřbitova na místě, kde pravděpodobně ve 12. - 14. stol. stával hrádek s dvorcem. Doba výstavby želetavské hřbitovní kaple spadá do období stavební konjunktury za Zachariáše z Hradce (1526 – 1589). Hřbitovní kaple sv. Kateřiny Alexandrijské byla tedy postavena v renesanční době s prvky pozdní gotiky. Hlavní loď s kněžištěm byla dokončena údajně v r. 1583. Gotické tvarosloví, které u kaple přetrvává v podobě hrotovitých záklenků vysokých úzkých, ale široce špaletovaných oken s motivem jeptišky, není u této stavby vědomým historismem, ale projevem konzervativní stavební tradice. U podobné stavební produkce se jednalo o běžný jev. Věž kaple byla vystavěna (nebo obnovena) nejspíše roku 1809.

Renesanční podobu kaple nepřekryly ani úpravy z 18. století (u kaple byla vystavěna barokní kostnice a doplňován mobiliář), ani rozsáhlejší opravy a obnovy z 19. století (nejpodstatnější obnova probíhala v letech 1888 – 1889, kdy byl upraven a rozšířen okolní hřbitov). Ve 20. století doznal nejviditelnějších změn tvar střechy věže.

Kateřina Alexandrijská byla podle legendy křesťanskou mučednicí. Měla žít kolem roku 300 a po staletí patřila mezi nejoblíbenější křesťanské světce. Dnešní badatelé však předpokládají, že se jedná o smyšlenou postavu. Podle křesťanské legendy byla Kateřina vzdělanou egyptskou princeznou, jež se stala křesťankou. Během pronásledování křesťanů císařem Maxentiem vystoupila na obranu své víry a v disputaci přesvědčila o své pravdě padesát pohanských filozofů. Ty dal císař posléze upálit. Maxentius, fascinovaný sílou její osobnosti, nabídl princezně Kateřině manželství. Ta odmítla, protože se zasvětila panenství. Proto ji císař nechal umučit. První pokus o popravu byl neúspěšný, neboť hořící kolo, na než měla být vpletena, zasáhl blesk. Proto jí císař nechal uřezat prsy a setnout hlavu. Ze žil světice podle legendy namísto krve prýštilo mléko. Andělé zanesli její mrtvé tělo na posvátnou egyptskou horu Sinaj. Zde byl později vystavěn dodnes stojící klášter sv. Kateřiny Alexandrijské.

Kostel je přístupný s omezením Má i bezbariérový přístup s omezením.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)