Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mělník » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Hostín u Vojkovic (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Hostín u Vojkovic (kostel) [11333]



Farní kostel je starou chrámovou stavbou z doby románské a ranně gotické a po přestavbě v r. 1615 zčásti provedení renesančního. V 18. století byl barokně upraven. 
První zmínka o kostelu pochází z r. 1320, kdy vyšehradský probošt Jan uvádí, že kostel v Hostíni byl jako farní kostel již roku 1290 a snad dokonce již r. 1277.

Kostel je jednolodní, obdélníková chrámová loď převážně barokní s presbytářem pětiboce ukončeným ranně gotického slohu, na jehož severní straně je sakristie. Stará románská hranolovitá věž stojí při jihozápadním nároží kostela. Západní průčelí tvoří hladká zeď a štít s malým oknem, které osvětluje kruchtu.

Hlavní portál (vstup) je na jižní straně chrámové lodi a je gotický se zachovaným kamenným obložením s lomeným obloukem. Před portálem byla v roce 1615 přistavena renesanční předsíň, barokně upravená v 18. století. Presbyterium - kněžiště kolem oltáře - je vystavěno v čistém ranně gotickém slohu, je zakončeno 5 stranami osmibokého hranolu. Zdi mají tloušťku 1,3 m, jsou prolomeny pěti okny s původním gotickým obložením a ve vrcholu zdobeny kružbami.

Čtvercová sakristie přiléhá k presbyteriu na severní straně. Portál je barokní s dubovými dveřmi. Nad vchodem je nástěnná malba od malíře Urbana s výjevem pelikána, který živí svá mláďata vlastní krví. Obraz je v současné době překryt vápennou malbou. V sakristii se nachází barokní soška sv. Jana Nepomuckého a rokoková skříň z 2. poloviny 18. století. Cínová křtitelnice je z roku 1787, což potvrzuje latinský nápis na ní. Lampa pro věčné světlo je gotická.

Po obou stranách hlavního oltáře jsou ve zdech výklenky, na levé straně výklenek evangelijní uzavíraný mřížkou zhotovenou z kovových pásů a zdobenou květy. Druhý výklenek, nazývaný epištolní, je na pravé straně a sloužil dříve k ukládání konviček na vodu a víno. Výklenek je orámován dvěma lomenými oblouky z kamenného ostění.

Klenba je žebrová a sbíhá se ve výši v kulatém svorníku. Dvě rozhraní žeber (přípory) mají podobu lidských hlav, údajně podobu stavitele této části kostela a jeho dcery.

Triumfální oblouk má největší rozpětí přes 6 m, vrchol je zazděn stropem chrámové lodi. Chrámová loď je obdélníková, 13 m dlouhá a 9 m široká. Má plochý strop, v rozích jsou temperové malby z 18. století s obrazy světců v oválném rámování. V roce 1917-18 obnovil nástěnné malby Joža Úprka (1861-1940). Některé tyto malby byly později překryty malbou vápennou.
V roce 1910 bylo instalováno kompletní nové převážně pseudogotické zařízení kostela - hlavní oltář, vedlejší oltář, kazatelna, zpovědnice a lavice. Staré zařízení bylo zčásti uskladněno v depozitáři muzea ve Velvarech a zčásti zlikvidováno.
Varhany umístěné na kruchtě pocházejí z Nového Strašecí a byly modernizovány v roce 1968.

Obrazy na oltářích maloval kněz Adolf Pergl (1863-1935), který působil také na faře v Hostíně.
Hlavní obraz Nanebevzetí Panny Marie na oltáři znázorňuje výjev Panny Marie podle vzoru z Vatikánu, jak sestupuje z nebe na hostínskou krajinu, zobrazenou od Bukole s Dřínovským vrchem v pozadí a duhou, která s klene nad panoramatem.
Na obrazu vpravo je svatá Markéta a vlevo světice neznámého jména. Na stěně chrámové lodi, poblíž vedlejšího oltáře, visí původní obraz z pol. 18. století Nanebevzetí Panny Marie a apoštolů z dřívějšího hlavního oltáře. Naproti nad hlavním vchodem je zavěšen obraz Panny Marie v naději, který byl vytvořen rokokovém stylu včetně rámu.

Kolem kostela býval hřbitov, který se postupně rozšířil až k nynější faře, dále k tůni a k cestě před kostelem. Tento hřbitov fungoval do roku 1824, kdy byl založen nový hřbitov kolem kaple Božího těla.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)