Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mladá Boleslav » kostel, kaple, synagoga » Farní kaple Narození Páně - Horky nad Jizerou (kaple)

Farní kaple Narození Páně - Horky nad Jizerou (kaple) [11310]

Kulturní památka (KP)

Pozdně barokní kapli Narození Páně dal postavit v roce 1762 místní farář František Rüppel. Nachází se u paty schodiště vedoucího k zámku. Kaple byla opravena v roce 1991.

Kaple Narození Panny Marie se nachází na severní straně návsi při úpatí vrchu s kostelem a v blízkosti zámeckého areálu. Přízemní zděná stavba kruhového půdorysu s půlkruhovou předsíní a půlkruhovým závěrem je omítnuta v barvě tmavěčerveného sytého okru. Exterér kaple je členěn obvodovým soklem, 4 hladkými pilastry a profilovanou podstřešní římsou. Ve stěně presbytáře jsou prolomena 2 menší okna, v lodi jsou prolomena 3 segmentově zakočená okna v šambránách se svěšenými dolními rohy. Loď je sklenuta kopulí, presbyterium konchou se samostatnou stříškou. Předsíň, s valenou klenbou a vlastní stříškou, se otevírá mohutným předsazeným zprohýbaným portálem vstupu. Konkávně projmutý portál je po stranách rámován pilastry se zajímavými hlavicemi, tvořenými zrcadlově položenými trojicemi volutových závitnic. Obdélný otvor vstupu v kamenném pískovcovém ostění se zaoblenými rohy a klenákem ve vrcholu je uzavřen kovanou mříží. Portál vrcholí profilovanou římsou a je završen rozeklaným štítem, krytým taškami, s volutami po stranách a kamennou vázou ve vrcholu. Uprostřed štítu je prolomen segmentově stlačený otvor pro zavěšený zvonek, rámovaný páskou s motivem mušle ve vrcholu. Projmutá kuželovitá střecha, krytá prejzy, je zakončena osmistěnnou lucernou s plechovou korunou na stříšce, zakončenou latinským křížkem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)