Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » rozhledna » Děd u Berouna (rozhledna)

Děd u Berouna (rozhledna) [1122]




Město Beroun se může pochlubit hned dvěmi rozhlednami. Kromě vyhlídkové věže na Městské hoře, lze navštívit i cihlovou rozhlednu na vrcholku Dědu 492 metrů nad mořem.Návrh na její stavbu padl na schůzi berounského Klubu Československých Turuistů v roce 1891 a tak díky spolupráci s místním okrašlovacím spolkem byla 12 metrů vysoká věž dokončena v roce 1893, v rekordním čase 4 měsíců.Vyžádala si celkové náklady 3000 zlatých a na její stavbu bylo potřeba kolem 25 tisíc královodvorských bílých cihel, ovšem výhled, který nabídla svým prvním návštěvníkům 17. září 1893 byl úchvatný. Vždyť při dobré viditelnosti bylo možné spatřit Říp nebo Milešovku.Rozhledna si zároveň vysloužila jeden primát. Byla totiž první rozhlednou, kterou postavil Klub Československých Turistů.

Po svém otevření se věžička stala vyhledávaným cílem turistů nejen z blízkého kraje. Zároveň však přitahovala i pozornost vandalů. Situace se dokonce dostala tak daleko, že v roce 1914 vypsal KČT odměnu za jejich dopadení.V poválečném období zájem o rozhlednu upadal a rozhledna bujně zarůstala vegetací, až v roce 1998 po dohodě s lesní správou byl vykácen okolo rozhledny pás lesa, takže se nám otevírá rozhled směrem severovýchodním.

Nejblíže lze autem dojet do obce Zdejcina, kde je možné na parkovišti auto nechat. Poté se vydáme po zelené TZT do vrchu, po cca. 1,5 km dojdeme k rozhledně. Do Zdejciny se dostaneme z Berouna, když se vydáme Talichovou ulicí ven z města přes Talichovo údolí. Nejbližší železniční stanice se jmenuje Beroun - Králův Dvůr (žel. trať č. 170 Beroun - Plzeň). Od stanice vede na Děd zelená TZT přes Beroun Zahořany. Cesta je dlouhá cca. 4 km. Možnost je vydat se i z berounského vlakového nádraží. Odtud jde na vrchol modrá TZT, cesta je dlouhá 4,5 km. Většinu výhledu zakrývají stále přerůstají stromy. Dnes je tedy vidět alespoň severním směrem, kde je vykácen pruh lesa. Spatřit lze alespoň část CHKO Křivoklátsko a Kladenska.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)