Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Benešov » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Máří Magdalény - Louňovic pod Blaníkem (zřícenina kaple)

Kaple sv. Máří Magdalény - Louňovic pod Blaníkem (zřícenina kaple) [11086]

Kulturní památka (KP)

Pod vrcholem Malého Blaníku se nachází zřícenina barokní kaple Marie Magdalény z r. 1753, postavené na místě starší stavby. O 30 let po jejím vzniku však byla zrušena nařízením císaře Josefa II. Dále se o kapli nikdo nestaral, takže chátrala až do dnešní podoby zříceniny. Uprostřed zříceniny dnes roste obrovský smrk (obvod kmene cca 320 cm, výška 34 m), kterému se říká „Mnich“.

Poutní kaple stojí na severní hraně zalesněného temene Malého Blaníku, kopce, který je situován jižně od Velkého Blaníku a jihozápadně od intravilánu Louňovic. Objekt byl vystavěn na protáhlém, symetricky osmibokém půdoryse, k němuž se na severozápadní straně přimykala obdélná sakristie s oratoří. Hlavní vstup byl veden od západu. Stavba je dnes dochována v podobě zříceniny, zachována je větší část obvodového zdiva. Zcela zanikly ostění okenních a dveřních otvorů a fasády. Patrná je skladba z větší části kamenného zdiva, místy proloženého cihlami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)