Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Svojšice (kostel)

Kostel sv. Václava - Svojšice (kostel) [11067]



Dominantou obce Svojšice, je farní kostel sv. Václava. Původně gotický kostel, připomínaný už v roce 1352, je částečně dochován ve zdivu současné stavby. Raně barokně byl kostel v roce 1678 přestavěn hrabětem Michaelem Osvaldem z Thunu, prodloužen a upraven pak byl rokokově za Althanů v roce 1773, prokazatelně podle plánu Jana Josefa Wircha.

Kostel je obdélný, jednolodní, s pravoúhlým presbytářem, po jehož severní straně je obdélná sakristie s oratoří v patře. Po jižní straně lodi je věž, před západním průčelím předsíň. Západní průčelí vrcholí pozdně barokním štítem s Althanovským znakem, stěny jsou členěny půlkruhově uzavřenými okny. Z původního gotického kostela se dochovala pouze věž a část přilehlého zdiva lodi, kde se u jednoho z oken za barokními okenicemi zachoval zbytek gotické kružby. V podvěží je gotická místnost – původně předsíň – sklenutá kdysi křížovou klenbou, z které se dochovaly náběhy žeber, s hrotitými výklenky ve všech čtyřech stěnách a s goticky profilovanou sedilí na východní straně. Presbytář je sklenut cihlovou křížovou klenbou s hřebínkovými žebry, loď kryje dřevěný strop, napodobující plackovou klenbu s pásy. Nástropní malby od Václava Prokopa Kramolína ze 70.let 18.stol. byly zabíleny roku 1832 a nahrazeny kolem roku 1900 novou nehodnotnou malbou.

Zařízení kostela má rokokové prvky a pochází z roku 1773, hodnotné raně barokní lavice jsou z doby po roce 1678. Hlavní rámový oltář z roku 1773 byl původně vybaven hodnotným obrazem sv. Václava od Václava Prokopa Kramolína (za neznámých okolností byl přenesen do Kolína a před zničením zachráněn Vladimírem Rišlinkem, po památkové obnově je dnes ve sbírkách Regionálního muzea Kolín – muzea Kouřimska v Kouřimi), dnešní oltářní obraz je z roku 1868 od J. L. Bernarda, který namaloval i obrazy Immaculaty a sv. Jana Nepomuckého na bočních oltářích z r. 1870.

Víko cínové křtitelnice s litou soškou sv. Václava pochází ze 17.století. 

V 90.letech 20.století byl odcizen z kostela (a od té doby je nezvěstný) kalich
strana 1

    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)