Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Michaela - Oloví (kostel)

Kostel sv. Michaela - Oloví (kostel) [11011]

Kulturní památka (KP)

Více než sto let již vytváří neodmyslitelné panorama bývalého královského horního města Oloví pseudogotický kostel sv. Michaela Archanděla. Byl postaven na místě jednoho z nejstarších luteránských kostelů v kraji. Nový kostel byl vysvěcen 29. září 1902 knězem arcibiskupem kardinálem Leo von Skrblenkym. Ministerstvo kultury České republiky prohlásilo v roce 2000 areál kostela sv. Michaela Archanděla za kulturní památku.
Zub času, ale především nedostatečná údržba se na této památce značně podepsaly. Výsledkem byly závady, které dospěly v některých úsecích až do stadia ohrožení stability celé stavby. Tato záležitost nedala spát nejen církevním orgánům ale i občanům obce, především pak olovským rodákům žijícím v Německu. Po mnoha jednáních mezi zainteresovanými stranami, kdy každá přislíbila finanční pomoc, bylo v srpnu 2004 započato s opravou střechy kostela.
V první etapě bylo opraveno zastřešení věže kostela vč. nového oplechování, nových okapů a svodů. V další fázi se začalo s opravou zastřešení hlavní lodi kostela, střecha byla více než z poloviny opravena a odvodněna. V roce 2005 byla tato část střechy zcela dokončena a dále byla opravena ještě poslední zbývající část střechy – střecha nad oltářem – taktéž vč. okapů a svodů.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)