Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » rozhledna » Čermákův Vrch u Krátošic (rozhledna)

Čermákův Vrch u Krátošic (rozhledna) [1095]




Nevýrazný, 522 metrů vysoký Čermákův Vrch u obce Krátošice na Táborsku zdobí od roku 2001 atypická hranolovitá rozhledna. Vyhlídka má dvě patra, to vrchní je volně přístupné, spodní uzavřená plošina pak slouží turistům v nepříznivém počasí (bohužel je uzamčená, a klíč je prý k zapůjčení na obecním úřadě). Věž byla financována firmou Radiomobil, autory projektu jsou Ing. Pavel Konopa a Ing.arch. Stanislav Kotrčka, a slavnostní otevření proběhlo 5.května 2001. Z vrchní vyhlídkové plošiny umístěné v sedmnácti metrech je vidět město Tábor, nebo nedaleká zřícenina hradu Choustník, která byla svého času rovněž upravena na rozhlednu.

Nejbližší železniční zastávka se nachází v Doubí u Tábora (železniční trať 220 Praha - České Budějovice) odkud se lze vydat po okresních silnicích přes obec Košice do Krátošic. Cesta je dlouhá cca. 6 km. Autem je možné zajet do obce, kde lze i zaparkovat. Odtud je to k rozhledně cca. 200 m po modré značené turistické stezce. 

Výhled z rozhledny je kruhový a spatřit je možné část Šumavy s vrcholy jako jsou Boubín, Libín, Kleť v Blanském lese atd. Zahlédnout je možné i část Českomoravské vrchoviny, rozhlednu Hýlačku u Tábora, hrad Choustník s rozhlednou nebo Svidník nad Obrataní.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)