Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » rozhledna » Zelená Hora u Chebu (rozhledna)

Zelená Hora u Chebu (rozhledna) [1092]


    další pojmenování: [alt] Bismarckova věž


Nově opravená Bismarckova věž stojí na 637 metrů vysoké Zelené Hoře asi sedm kilomtrů západně od Chebu, poblíž hraničního přechodu Pomezí nad Ohří. První doloženou stavbou na tomto místě byla ale dřevěná trámová věž z roku 1891. Ta sloužila občanům Chebska až do přelomu 19.století, kdy musela být pro svůj zchátralý stav stržena. S myšlenkou výstavby kamené rozhledny, přišel místní okrašlovací spolek, který ihned uspořádal dobrovolnou finanční sbírku. Jména nejštědřejších dárců byla později zvěčněna runovým písmem na vnitřní stranu točitého kameného schodiště a jsou čitelná dodnes. Spolek chtěl stavbou rovněž vzdát poctu sjednotitli Německa, kancléři Otto von Bismarckovi, a tak zvolil variantu tzv. "Bismarckovi věže". Podobné monumenty vznikaly na kancléřovu počest převážně v sousedním Německu, ale setkali bychom se s nimi také v Rusku, Polsku, Francii, Dánsku, ale i v exotických zemích, jako je Chille, Papua-Nová Guinea, Tanzánie a Kamerun. Ve většině případů se jedná o mohutnou kamnou mohylu, ve vrcholové partii doplněnou o tzv. "ohňovou mísu", která se většinou na svátek slunovratu, zapalovala. Zelenohorská Bismarckova věž byla otevřena 12. června 1905.

Po druhé světové válce se bohužel ocitla na dlouhou dobu v zakázaném pohraničním prostoru, a tak zůstala opuštěná, nepřístupná a zapomenutá. Za těchto podmínek začala pozvolna chátrat. V roce 1973 byl v těsném sousedství postaven telvizní vysílač. Na lepší časy se začalo blýskat ale až po přelomu tisíciletí. K stoletému výročí věže proběhla její kompletní rekonstrukce, pozměněn a opraven byl hlavně vyhlídkový ochoz. Z něj lze velice dobře spatřit například vodní nádrž Skalka, Cheb, Františkovy Lázně, Krušné Hory a Slavkovský Les, Klínovec ale také podobnou rozhlednu na nedalekém Háji u Aše.

Automobilem lze zajet do místa zvaného Sv. Anna, která se nalézá asi 1,5 km pod vrcholem hory. K rozhledně nás dovede zelená značka. Ke sv. Anně se automobilem dostaneme, když z Chebu pojedeme směrem na hraniční přechod Pomezí nad Ohří a za městem odbočíme vlevo směrem na sv. Annu. Nejbližší žel. zastávka se nachází v Chebu (žel. trať č. 140 Chomutov - Cheb) a je vzdálena asi 6,5 kilometru. Od nádraží se vychází po červené značce, která ve městě přechází v zelenou značku vedoucí až na vrchol Zelené hory.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)