Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Pelhřimov » kostel, kaple, synagoga » Židovská synagoga - Humpolec (kostel)

Židovská synagoga - Humpolec (kostel) [10893]



Nejstarší písemný záznam o židovské komunitě v Humpolci je z roku 1385. Při prvním úředním sčítání Židů roku 1719 tu bylo celkem 52 osob, které žily v židovské čtvrti na Zichpili. Po ustanovení židovské obce - první čtvrtina 18. stol. - přibývalo v Humpolci obyvatel židovského vyznání. V roce 1850 zde žilo 61 rodin (280 osob) asi 6 % obyvatel.
V roce 1760 povolil Židům majitel herálecko - humpoleckého panství Jakub Neffzern stavbu synagogy, která byla v následujících dvou letech vystavěna v barokním slohu. K jejím opravám, rozšiřování a rekonstrukci docházelo od 60. let 19. st. a hlavně po ničivém požáru r. 1886, kdy synagoga vyhořela a následně byla znovu postavena na původním půdorysu v novogotickém stylu. Během 2.pol. 19. stol. Byly postupně přistavěny - ženská galerie, škola, polookrouhlý chór pro zpěváky a byt rabína. Hlavní sál, do kterého se sestupovalo po několika schodech, byl určen pouze pro muže, kde měl každý své sedadlo, za které platil. Vnitřní výzdoba synagogy byla prostá, bez obrazů a maleb.
Roku 1890 byla židovská obec přinucena vypsat konkurz na místo rabína. První rabín byl zvolen roku 1894 a svou činnost zahájil o rok později. Za II. světové války, po odsunu židů, byla synagoga vandalsky zpustošena. Protože II. světovou válku přežilo jen několik jednotlivců židovské víry, kteří město opustili, židovská komunita v Humpolci již nebyla obnovena.

Synagoga stojí uprostřed židovské čtvrti zvané Židovské město. Ghetto se nachází na jižním okraji městského jádra. Původně se jednalo o kompletní ghetto tvořené asi 30 domy s malým náměstím a několika uličkami. Severovýchodní část ghetta byla zbořena, ale většina domů je dochována dodnes.
V roce 1952 zakoupila budovu od židovské náboženské obce Církev československá husitská v Humpolci a začala s přestavbou. Dobudovaný stánek byl slavnostně otevřen 21. května 1961.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)