Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » rozhledna » Libín u Prachatic (rozhledna)

Libín u Prachatic (rozhledna) [1083]




Nad Šumavskými Prachaticemi se zvedá až do výše 1095 metrů vysoký vrch Libína. Samozřejmě ani na něm nechybí rozhledna. Dvacet sedm metrů vysoká válcová věž pochází z roku 1883, a zasloužil se o ni Šumavský klub turistů z Prachatic, kterému v roce 1881 vypracoval plány Vídeňský architekt Vysokčil. A jelikož se v tomto roce také konaly zásnuby koruního prince Rudolfa s princeznou Stefanií, využil spolek vhodné příležitosti k uskutečnění finanční sbírky, a pojmenoval věž po princovi Rudolfovi. Peněz na stavbu tak rychleji přibývalo. Samotná výstavba trvala dva roky a byla úspěšně završena slavnostním otevřením nové vyhlídky 16. září 1883. A v této nezměněné podobě ji také známe prakticky dodnes. Potěšitelné také je, že byla nedávno kompletně opravena.

Rozhled je na velkou část Šumavy, dále lze spatřit Novohradské hory, Českobudějovickou pánev, a také horu Kleť s rozhlednou a vysílačem. Je vidět i na Písecko, Strakonicko a Brdskou vrchovinu. Pod sebou můžete spatřit město Prachatice. Za dobré viditelnosti mohou jižním směrem vystupovat i vrcholky Alp.

K vrcholu Libína se lze dostat několika způsoby. Automobilem lze zaparkovat v Libínském Sedle, odkud je to po modré turistické značce asi 2 km. Převýšení cesty je kolem 250 m. Pokud zvolíte cestu vlakem, je možno vystoupit v žel. zast. Prachatice - lázně (žel. trať č. 197 Číčenice - Volary) a jít po červené tur. značce (cca. 5 km celkem náročného stoupání ). Je také možné vlakem dojet o jednu zastávku dále - do Rohanova, odkud je to na vrchol po žluté, která se poté napojuje na modrou asi 5,5 km.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)